Lokalni timovi, Novosti & projekti

“Ide gas, ali ne u atmosferu.”

U subotu, 4. decembra, održana je radionica pod akronimom PPP – pisanje projektnog prijedloga, za 4 lokalna tima: Gračanica, Usora, Tešanj te Doboj Istok. Kroz razne enerdžajzere, vježbe pa i zadatke su nas koordinatori spomenutih timova naučili šta su projekti i koji su njihovi ciljevi, te kako izgleda pisanje projektnih prijedloga. 

 

Šta to znači imati ciljanu grupu i ko su to potencijalni sponzori? Učili smo što više ispoljavati kreativnost i inovativnost i kako biti što efektivniji. Imajući ovo u vidu, u grupama smo osmišljali prototip novog pogona za hoverboard. Ovo je meni lično bio najdraži dio radionice jer smo kroz smijeh i dobro društvo bez problema pričali o idejama koje dosad nisu bile izrečene. Jedan mali slogan moje ekipe, po kojem ću pamtiti sve ovo jeste ‘Ide gas, ali ne u atmosferu.’. Ovo je čist primjer da je atmosfera bila opuštena, bez osuđivanja, jer smo pored svega svi imali isti cilj, a to je da se lijepo provedemo i nešto novo naučimo. 

 

Prvo vodimo računa o konkurenciji, jer prilikom plasiranja ideje potrebno je da ona bude originalna. Kako bi se ideja mogla odmah sprovoditi u djelo, treba da bude razumljiva, tako da ako mislite da vašu ideju ne bi razumilo i malo dijete, razmislite još jednom. Prije sprovođenja projekta, rade se pripreme. Financijsko planiranje resursa i troškovi su nešto na šta posebno trebamo obratiti pažnju. Promocija igra jako važnu ulogu kao i mogući partneri. U već određenim ekipama smo trebali definisati problem s kojim se susrećemo u zajednici i kao još jedan zadatak smo kreirali projekat na prethodno definisan problem. Ubrzo nakon je Lamija Sejdić, koordinatorica lokalnog tima Tešanj, na praktičnom primjeru pokazala ono prethodno naučeno, odnosno prikazala projekat njenog tima ‘Ruka uz ruku‘ kako bi svima što više približila tu aktivnost. 

 

Pošto su se na ovoj radionici sreli mnogi koji do sada nisu imali priliku, ostali smo i pri završetku agende kako bi još malo uživali u društvu i oprostili se uz dobru muziku.

 

“Bilo mi je jako drago biti dio aktivnosti “Pisanje projektnog prijedloga” iz razloga sto sam imala priliku da se družim sa svojin vršnjacima te da svakako upoznam neke nove prijatelje. Pošto sam već bila upoznata sa pisanjem projektnog prijedloga, jer sam već dugo u aktivizmu, sve su mi stvari bile već poznate. Sve u svemu, druženje i organizacija su mi se jako svidjeli i nadam se uskoro ponovnom viđenju.”, izjavljuje Belmina Hasić, članica lokalnog tima Gračanica.

 

“Ovo je moja prva radionica sa ekipom iz ASuBiHa i zasigurno neće biti zadnja. Drago mi je što sam dio ove organizacije i što su mi pomogli da se opustim pri javnom pričanju i upoznavanju s novim ljudima. Također hvala im za znanje koje su mi prenijeli koje mnogo znaći za moju budućnost, a ne uče nas u školi. Drago mi je da sam upoznala nove ljude sa sličnim mišljenjima o kojim mozemo pričati, jer kao dijete većinom ona budu zanemarena. Nadam se ponovnom druženju i upoznavanju sa jos više prijatelja kao što su prijatelji iz ASuBiHa.”, izjavljuje Ajna Đonlagić, članica lokalnog tima Tešanj.