Istraživanja, Novosti & projekti

Anketa u sklopu ispitivanja stavova srednjoškolaca o provedbi i uspješnosti inicijative “I kopija vrijedi”

Inicijativa „I kopija vrijedi” pokrenuta je 2015. godine na temu upisne politike na visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini. U okviru inicijative Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) je zagovarala promjenu upisne politike koja srednjoškolce završnih razreda ograničava na apliciranje na samo jedan fakultet, jer na isti moraju predati originalne dokumente. Ovi srednjoškolci nemaju priliku da svoj izbor prošire, te da im se omogući veći postotak šanse da budu studenti neke od visokoškolskih ustanova u BiH. Rješenje koje smo ponudili, koje smo zagovarali i koje zagovaramo jeste promjena članova u zakonima o visokoškolskom obrazovanju, odnosno članova statuta univerziteta koji definišu upisnu politiku, a koji ograničavaju srednjoškolce na jedan izbor. Umjesto predavanja samo originalnih dokumentara naš prijedlog je da pri upisu na fakultet srednjoškolci imaju priliku predati ovjerene kopije u jednom upisnom roku. Ovim bi srednjoškolcima omogućili predaju dokumenata na više fakulteta u jednom upisnom roku, te povećali šanse, kako srednjoškolcima za upis na željeni fakultet, tako i univerzitetima da popune studentske kvote. Univerziteti na kojima je inicijativa usvojena i na koje se može aplicirati sa ovjerenom kopijom su:

1. Univerzitet u Sarajevu

2. Univerzitet u Bihaću

3. Univerzitet u Zenici

4. Univerzitet u Tuzli

5. Sveučilište u Mostaru.

Ove godine, Asocijacija srednjoškolaca u BiH je podržana od strane Instituta za razvoj mladih KULT te kroz projekat lokalne građanske inicijative „I kopija vrijedi” nastoji u potpunosti ostvariti početni cilj navedene inicijative. U toku je sprovođenje ispitivanja stavova o upisnoj politici na visokoškolske obrazovne institucije i provođenju i uspješnosti inicijative. Dobivene informacije će biti iskorištene u svrhu kreiranja javnog dokumenta pod nazivom „Informacije o sprovedbi i uspješnosti inicijative “I kopija vrijedi“. Dokument će biti dostupan javnosti, ali i predstavljen Ministarstvu prosvjete i kulture u Republici Srpskoj i entitetskoj skupštini u svrhu zagovaranja inicijative na Univerzitetima u ovom entitetu.

Anketa u nastavku otvorena je za srednjoškolce iz narednih zajednica: Bihać, Cazin, Jajce, Travnik, Bugojno, Zenica, Visoko, Kakanj, Maglaj, Tešanj, Sarajevo, Mostar, Jablanica, Posušje, Široki Brijeg, Ljubuški, Tomislav-Grad, Banja Luka, Prijedor, Istočno Sarajevo, Foča, Rudo, Bileća, Trebinje, Bijeljina, Brčko, Orašje, Doboj, Modriča, Šamac, Tuzla, Živinice, Gradačac, Gračanica, Velika Kladuša, Srbac, Prnjavor, Novi Grad, Bosanska Krupa, Teslić, Fojnica, Busovača, Ilijaš, Gacko, Donji Vakuf, Gornji Vakuf, Kostajnica, Breza, Zavidovići i Zvornik.

Anketu možete pronaći OVDJE