You.th Participate

Da li su mladi upoznati sa mehanizmima/načinima učešća u procesima donošenja odluka koje se njih tiču?

Koliko se zapravo glas mladih ljudi čuje i koliko je uvažavan od strane vodećih političkih i državnih aparata?

Na koji način mladi mogu učestvovati i predstavljati dio populacije koja biva pitana o donošenju važnih odluka za njihov napredak?

  • Uprkos državnim zakonima koji obavezuju lokalne samouprave da podrže mlade ljude u BiH, samo 43% općina je usvojilo strategije za mlade.
  • Vođeni lošim stavom vladajućih struktura prema njihovim potrebama, mladi postaju nezainteresovani, osjećaju se isključenima i nisu motivirani za učestvovanjem u participativnim procesima kroz koje bi mogli povećati kvalitetu života cijelog društva.
  • Uz to, obrazovni sistem često ne obezbjeđuje mlade potrebnim vještinama kako bi postali aktivni građani, već pojačava etničku napetost i segregaciju.

Putem projekta You.th Participate, sprovodimo aktivnosti od krucijalne važnosti za edukovanje, istraživanje i uključivanje mladih u procese donošenja odluka te njihovo uspješno djelovanje u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine. Osnovni cilj projekta jeste povećati stepen uključenosti srednjoškolaca u procese donošenja odluka koje se njih tiču, osposobljavanje lokalnih predstavnika u lokalnim zajednicama širom države, edukacija i zastupanje srednjoškolskih ideja, mišljenja i stavova te upoznavanje sa svim mehanizmima učešća srednjoškolaca i mladih ljudi.