Međunarodni dan srednjoškolaca, Novosti & projekti, You.th Participate

Nismo tihi ni za naš dan!

Ovogodišnji tmuran i prohladan 17. novembar smo ispunili toplinom glasova i aktivnosti naših srednjoškolaca aludirajući na jednu od najbitnijih karika u našem društvu – na nas, srednjoškolce.

 

Međunarodni dan srednjoškolaca se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine, gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije te su streljani bez prethodnog suđenja. Ove godine navršava se 81 godina od njihovog stradanja.

 

Ove godine smo odlučili istaknuti sve probleme nas srednjoškolaca, kako u lokalnoj zajednici, tako i šire te ponuditi potencijalna rješenja za ista. Naši srednjoškolci iz 30 lokalnih timova su zajedničkim snagama odlučili kreirati “točak problema” u svojim lokalnim zajednicima, iskazati svoje probleme, te zajedno sa srednjoškolcima iz njihovih lokalnih zajednica raditi na rješenjima istih.

 

A šta to muči srednjoškolce? Ne želimo segregaciju u obrazovanju, star obrazovni sistem, manjak sadržaja za nas, loš školski prijevoz i isključivanje iz procesa donošenja odluka!

 

Da biste vidjeli šta to naši srednjoškolci poručuju, trk na našu Instagram stranicu i pogledajte video!

 

Srednjoškolci, nismo tihi i ne smijemo biti! Sretan nam Dan srednjoškolaca.