Naša škola

Naša škola” je hrabra borba srednjoškolaca/ki, nastala 2017. godine gdje su svi srednjoškolci/ke stali uz svoje vršnjake i vršnjakinje iz Jajca kako bi odbranili osnivanje još jedne škole pod fenomenom “dvije škole pod jednim krovom”.

Ovaj fenomen je nastao kao posljedica političkog sistema koji se veže za naziv od oblika segregacije u nekim školama u Bosni i Hercegovini gdje se u istoj školskoj zgradi obrazuju učenici/ce iz dvije etničke grupe (Bošnjaci i Hrvati) ali fizički odvojeni jedni od drugih. 2017. godine nastaje i prvi projekat ove inicijative pod nazivom “Srednjoškolci i njihova moć”.

Kroz ovaj projekat srednjoškolci/ke su licem u licem se borili protiv segregacije te zajednički poništili odluku Skupštine Srednjobosanskog Kantona o otvaranju škole u Jajcu pod ovim fenomenom. Srednjoškolci/ke nisu htjeli ostati na tome a to nam dokazuju projekti “Prijatelji bez granica”, “Forum teatar” kroz koje su srednjoškolci/ke imali priliku izraziti svoje stavove i mišljenja na temu fenomena “dvije škole pod jednim krovom”. Do današnjeg dana ovaj fenomen je i dalje na snazi u 54 škole širom Bosne i Hercegovine.

“Stop segregaciji u obrazovanju! Dijelimo znanje, ne obrazovanje!”  – Srednjoškolci/ke