Međunarodni dan srednjoškolaca, Naša škola, Novosti & projekti

Međunarodni dan srednjoškolaca: “Vi nas dijelite u obrazovanju, a van granica nas NE dijele.”

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je ove godine u 50 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine, deveti put za redom, obilježila 17.11. – Međunarodni dan srednjoškolaca.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

17.11.  Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme.
Ove godine Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je fokus stavila na odlazak mladih iz BiH i segregaciju u obrazovanju, te je u skladu s tim ovogodišnju slogan obilježavanja: “Vi nas dijelite u obrazovanju, a van granica nas ne dijele.”

Ovogodišnje obilježavanje vezano je za ukupno 2 problema koje su delegati XI Generalne skupštine održane 12.-14.2018. godine prepoznali kao veoma važne za poboljšanje statusa srednjoškolaca:

  1. Diskriminacija i segregacija u obrazovanju (fenomen „Dvije škole pod jednim krovom“)
  2. Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine

Ove godine su srednjoškolci iz 50 lokalnih zajednice na prethodno navedene probleme djelovali kroz panel diskusije (14 zajednica) i ulične flash mob akcije (37 zajednica), te tako stavili probleme srednjoškolaca u javni diskurs i dali do znanja nadležnim institucijama da je vrijeme da se počne raditi na rješavanju problema koji se tiču srednjoškolaca.

Kroz pomenute aktivnosti, srednjoškolci su nastojali promovisati aktivnost srednjoškolaca u borbi za rješavanje problema diskriminacije i segregacije kao krucijalnu vrijednost izgradnje i poboljšanja odnosa među akterima vlasti i srednjoškolcima, te promovisali važnost ostanka mladih u Bosni i Hercegovini.

Koordinatorica ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca, ispred Upravnog odbora, bila je Una Karabeg: “17.11. je najvažniji dan za nas srednjoškolce, kako u BiH, tako i širom Evrope. Na ovaj dan smo u fokus stavili probleme koje nas muče – segregaciju u obrazovanju i odlazak mladih iz BiH, te na taj način u 50 zajednica pokazali građanima da se za svoja prava borimo čak i subotom, te vlastima pokazali da smo itekako spremni za promjene, koje ako vlasti neće napraviti, mi hoćemo!”

Azra Sorguč, koordinatorica lokalnog tima Visoko, kazala je:”Srednjoškolci su na svoj dan, 17.11. pokazali ko su! Još jednom smo pokazali da smo jedno, širom Bosne i Hercegovine, ne gledajući koje smo vjere i nacije. Uspjeli smo glasno i jasno prenijeti poruke: Ne želimo podjele! Ne želimo diskriminaciju! Ne želimo otići ali treba nam razlog da ostanemo! Iznova pokazujemo koliko smo ujedinjeni, prvo srednjoškolci pa onda aktivisti i porodica koja jeste ASuBiH. Srednjoškolci su sposobni za nevjerovatne stvari, ali nije dovoljna samo želja, već i rad ka željenom cilju, jer svaki uspjeh počinje s odlukom da ćemo pokušati. Ovaj dan obilježavamo u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja. Kroz panel diskusije i mirne šetnje uspjeli smo ostaviti trag, ali će naša borba u budućnosti biti još jača. Neka nam predrasude ne sude! “Uvijek se čini nemogućim dok se ne uradi.” (Nelson Mandela)

Zaista smo ponosni što su srednjoškolci iznova dokazali svoju želju i borbu za stvaranjem bolje i perspektivnije jedine nam domovine.

Nemoj biti tih, reci ASuBiH!

Više fotografija pogledajte na Međunarodni dan srednjoškolaca

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *