Novosti & projekti, Socijalni dan

Gradimo zajedno.

Srednjoškolci, ove godine kroz Socijalni dan, su još jednom pokazali svoje vještine, talente i sposobnosti. Ovogodišnji Socijalni dan je bio prostor za sve nas da se okušamo u novim stvarima, te da pokrenemo nove načine razvijanja naših srednjoškolaca i prikazivanja njihovih djela. Tako smo za Socijalni dan 2021 pokrenuli program Socijalnog dana “Gradimo zajedno”.

 

  • Naš put programa počinje sa pozorišnom predstavom “Kad je stao svijet”, koja se održala 13. oktobra u Pozorištu mladih u Sarajevu, gdje su srednjoškolci iz Amaterskog pozorišta “Neretva” imali priliku da pokažu svoje glumačke sposobnosti, te da tim putem pomognu prikupljanju sredstava u Fond Socijalnog dana. Ono što moramo naglasiti, te pohvaliti Amatersko pozorište “Neretva” na istom, jeste to što je ova predstava u potpunosti produkt naših srednjoškolaca – ambicioznih srednjoškolaca koji su radili na adaptaciji teksta, režije i glume. Ovacije publike su bile dovoljna reakcija na pretalentovane srednjoškolce iz AP “Neretva”. Svaki pljesak, vrisak i svaka zadivljena faca je nešto što je ostalo urezano u našim srednjoškolskim glumcima, te nešto što će ih motivisati i poticati za dalje.

  • Poslije samog Socijalnog dana i pozorišne predstave, htjeli smo srednjoškolcima Bosne i Hercegovine pružiti platformu da se iskažu i drugim grana umjetnosti. Tako se rodila ideje umjetničke izložbe, koja je ubrzo nakon postala i java. U prostorijama Historijskog muzeja, 19. oktobra, naši srednjoškolci su imali priliku prikazati svoje izvanredne umjetnine. Jako nam je drago što je odaziv na samu izložbu veći nego očekivan, te jedno veliko hvala svima vama koji ste došli, svima vama koji ste dobrovoljno dali doanciju za Fond Socijalnog dana, ili makar na neki način podržali implementaciju umjetničke izložbe! Hvala vam što ste pokazali da ste spremni podržati srednjoškolske talente. <3

  • Kako bi ovjekovječili čitav program Socijalnog dana “Gradimo zajedno” i proslavili jubilej Socijalnog dana, htjeli smo da na jedno mjesto dovedemo i povežemo talentovane i vrijedne srednjoškolce, srednjoškolce koji su aktivno radili na čitavom projektu, predstavnike raznih nevladinih organizacija i donatorske zajednice. Baš to smo uspjeli kroz prvo ASuBiH-ovo donatorsko veče koje se održalo 22. oktobra u Domu armije, gdje smo pričali o pozitivnim pričama koje su proizašle kroz Socijalni dan, prikazivanje ideja i srednjoškolaca koji su se razvili kroz isti, proširiti priču, vrijednosti i ideale Socijalnog dana, te pokretanje dijaloga sa osobama iz raznih sektora i razvijanje mreže srednjoškolaca sa raznim partnerima i saradnicima.

Kako smo više puta pokazali tokom prethodnih 14 godina, naši članovi nisu tihi i žele doprinjeti radu i razvoju organizacije i njenih aktivnosti. Jedan od takvih članova jeste i naš Karlo Buzuk, talentovani srednjoškolac iz Kreševa koji svoje vrijeme provodi stavljajući svoju maštu u crteže. Karlo je donirao jedan svoj rad na aukciju, te se moramo zahvaliti članovima naše Alumni grupe koji su velikodušno podržali Karlov rad, te donirali novac u Fond Socijalnog dana. Drago nam je vidjeti da ASuBiH nastavlja živjeti i poslije srednje škole.

Nadamo se kako će ova pozitivna praksa biti zastupljena idalje, te da ćemo u nama gajiti vrijednosti, ideale i solidarnost Socijalnog dana i u budućnosti.

 

Posebno hvala ide za Pozorište mladih, Historijski muzej i Dom armije koji su nam ustupili svoje prostorije, te dali svoje povjerenje srednjoškolcima širom Bosne i Hercegovine. Također, većina ovih stvari ne bi bila ni približno uspješna bez naših članova lokalnog tima Sarajevo, koji su neumorno radili zajedno sa nama na čitavom programu. Kako smo program počeli sa pozorišnom predstavom, puno zahvala ide i našem Amaterskom pozorištu “Neretva” koji su predivno izveli predstavu, te vas pozivamo da idalje pratite njihov rad, jer mi definitivno hoćemo.

 

I za kraj, gradimo zajedno, i gradićemo. <3