Novosti & projekti, Peer to Peer edukacije, Projekti, You.th Participate

Održana posljednja edukacija za lokalne predstavnike 2021. godine!

Aaand cut! ASuBiH je održao posljednju edukaciju za lokalne predstavnike u sklopu projekta You.th Participate za 2021. godinu!

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) okuplja preko 1800 srednjoškolaca unutar 72 lokalne zajednice radeći na poboljšanju statusa srednjoškolaca i boreći se za njihova prava. Lokalni timovi su ogranci organizacije, koji djeluju u lokalnim zajednicama širom BiH i okupljaju srednjoškolce predvođene koordinatorom lokalnog tima. Lokalni timovi su podijeljeni u tri regije: Feniks, Kerber i Pegaz.

Ko, kad, gdje i zašto?

Svake godine, ASuBiH organizuje tri edukacije za lokalne predstavnike kroz naš projekat You.th Participate, odnosno srednjoškolce sve tri regije, te jednu za lokalne PR Menadžere ASuBiH-a, a posljednja takva edukacija održana upravo za PR Menadžere u periodu 06. – 08. augusta, 2021. godine, u Holiday In hotelu. Na ovoj edukaciji okupili smo 25 predstavnika Lokalnih timova, koju smo nastojali edukovati i osnažiti učesnike za njihov daljnji rad u zajednicama, a ujedno su imali priliku sa trenerima i mentorom naučiti više o svojoj funkciji te se usavršiti u različitim oblastima koje će im olakšati daljnji rad u organizaciji. Učesnici su učili o liderstvu i timskom radu, ali i o definisanju problema, medijskom aktivizmu, kao i o javnom govoru, jer je to znanje koje će im sigurno dobro poslužiti. Voditelji edukacije bili su PR mentor Ismar Ajkunić i PR Menadžerica Ajsel Kaniža, zajedno sa V.D. predsjednika organizacije Aleksandrom Đorem i Projektni koordinator, Faruk Topuz.

Sa stečenim znanjem i vještinama, učesnici su spremni za daljnji angažman u svojim lokalnim zajednicama i prenošenje znanja!

Osvrt naših učesnika edukacije!

Ovogodišnja PR edukacija na kojem sam ja prisustvovala je zaista bila fantastična. Imala sam priliku biti dio toga, upoznati sve predivne ljude i naravno, naučiti nešto novo što će mi koristiti u budućnosti. Osim što je edukacija bila edukativnog karaktera svi smo se zabavljali, smijali i družili. Jedno nezaboravno iskustvo! ❤”, izjavljuje Lamija Sejdić, lokalni predstavnik iz Tešnja i učesnik edukacije.

Kao novi član Asocijacije pokušavao sam da nadoknadim ono što nisam do sada znao. Nakon par nevjerovatnih akcija zajedno sa mojim lokalnim timom pružena mi je prilika da odem na PR-edukaciju u Sarajevo zajedno sa talentaovanim i izvarednim ljudima izčitave regije. Pr edukacija me je naučila o odgovornostima PR-menadžera i od kolike je važnosti ta funkcija za čitavu Asocijaciju. Naučio sam o radu unutar zajednice i čitavog društva. Ali pored svih tih formalnih stvari , naučio sam mnogo toga o različitosti mladih ljudi i kako možemo da naše različitosti stavimo sa strane i zajedno se udružimo u zajedničkom cilju za poboljšanje statusa mladih u BiH. Ponosan sam i čast mi je što sam dio jedne predivne priče koja traje već 13 godina i za koju sam siguran da će trajati mnogo duže.”, izjavljuje Emir Pirja, lokalni predstavnik iz Konjica i učesnik edukacije.

Poruke za sutra!

Konačno, desila se i ta famozna PR edukacija koju su svi čekali kao nagradu za dosadašnji rad i motivaciju za dalje. Glavni cilj koji smo htjeli postignuti kroz edukaciju jeste da im prenesemo znanje koje im je potrebno u radu kao PR menadžeri, ali također da im ukažemo na načine participacije i aktivizma koji mogu raditi online putem. Nadam se da su kroz ovu edukaciju shvatili važnost PR menadžera, te važnost online i medijskog aktivizma i kako da se njihov srednjoškolski glas čuje. Ono što mi je također drago bilo vidjeti jeste i neformalni dio edukacije, odnosno sva druženja i okupljanja, gdje sam konstantno mogao vidjeti osmjehe na njihovim licima, te da se između njih stvorila prava pozitivna zajednica. Bila mi je izuzetna čast raditi sa ovakvim ljudima, te vjerujem kako će tek sada učesnici pokazati svoje prave kapacitete i talente, koje itekako posjeduju. Nemoj biti tih, reci ASuBiH!”, izjavljuje Ismar Ajkunić, mentor PR Menadžera i trener na edukaciji.

 

Pored ove, ASuBiH je održao još 3 edukacije za lokalne predstavnike, te tako uspjeli okupiti što više predstavnika lokalnih zajednica kako bismo bili sigurni da će srednjoškolci širom BiH dobiti kvalitetnu edukaciju koja će im pomoći u daljnjem radu.

Zbog njih, ASuBiH nikad neće biti tih <3