Novosti & projekti

Dijelimo znanje a ne obrazovanje – Nastavak borbe protiv podjela

Očekuje nas drugi ciklus razmjena koji počinje krajem septembra i traje do kraja godine!
Srednjoškolci iz Brčkog, Gornjeg Vakufa, Kiseljaka, Jajca, Bugojna, Žepča, Stoca, Travnika, Mostara i Busovače će kroz uzvratne posjete sa svojim već prijateljima iz druge lokalne zajednice nastaviti borbu protiv podjela, iz prostog razloga: Mladi dokazuju da žele zajedno u školu!

U Bosni i Hercegovini skoro dvadeset godina nakon rata postoji praksa „Dvije škole pod jednim krovom“ koja je daleko od toga da za efekat ima razumijevanje, toleranciju i prijateljstvo između svih naroda u Bosni i Hercegovini. Ovaj fenomen za posljedicu ima segregaciju u obrazovanju, diskriminaciju i nejednakost.
ASuBiH, kao organizacija koja kroz upoznavanje sa pravima srednjoškolaca i zastupanja srednjoškolskih ideja, stvara okolinu u kojoj teži da svaki srednjoškolac u BiH da učestvuje u procesu donošenja odluka. U skladu s tim, projekat „Prijatelji bez granica“ želi istaći sve vrijednosti koje su se zbog ovog sistema izgubile. Glavni cilj projekta „Prijatelji bez granica“ jeste da se uklone socijalne barijere između učenika koji pohađaju različite nastavne procese praćene različitim planovima i programima u istoj školi. Pored toga, planiramo kreirati atomsferu u kojoj će srednjoškolci imati priliku iznijeti svoje stavove i mišljenja o ovom fenomenu.

U sklopu projekta bio je organiziran pripremni sastanak, odnosno edukacija za srednjoškolce koji su učestvovali u razmjenama. Tokom druge faze, koja podrazumijeva lokalne razmjene u dva ciklusa srednjoškolci će boraviti u domovima svojih domaćina i s njima pohađati nastavu. Prvi ciklus je završen i uskoro počinje drugi! Također tokom cijele ove faze bile su organizirane panel diskusije sa lokalnim akterima važnim za rješavanje ovog problema, ulične ili radne akcije u svakoj lokalnoj zajednici. Završna aktivnost projekta se ogleda u kreiranju akcionih planova za svih 10 lokalnih zajednica baziranih na iskustima sa razmjena.

Ovaj projekat je finansiran grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *