Novosti & projekti, You.th Participate

Održane tri online edukacije za lokalne predstavnike

Unatoč pandemiji korona virusom, naši lokalni predstavnici nisu smjeli ispaštati, pa se tako Upravni odbor organizacije pobrinuo da tokom mjeseca maja i juna, prilagodbom aktivnosti realizaciji online putem, budu održane tri online edukacije za lokalne predstavnike širom čitave Bosne i Hercegovine.

Glavni cilj edukacija bio je edukovati učesnike o važnim informacijama vezanim za našu organizaciju, a koje bi služile za predstavljanje ASuBiH-a u lokalnim zajednicama. Također su učili više o liderstvu i načinima liderstva, timskom radu,  demokratskom društvu, sektorima demokratskog društva, procesima donošenja odluka i osnovama projekata, te finansijskoj odgovornosti. Sve edukacije su održane putem platformi Zoom-a te korištenjem Google Classroom-a pri obavljanju različitih zadataka

Edukacija je bila interaktivnog tipa, tako da su 52 učesnika iz preko 50 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini  imali priliku učiti o temama aktuelnim za sve srednjoškolce.

„Komotno mogu reći da je ovo bila jedna najbolja i najkvalitetnija edukacija, na kojoj mi ni jedan tren nije bio dosadan. Naučila sam mnoge stvari koje će mi trebati ubuduće i kao koordinatoru a i kao članu ASuBiH-a. Nisam osjetila umor ni u jednom trenu, bilo je zaista divno, a još boljoj i kvalitetnijoj edukaciji se nadam uskoro!“, kaže Edina Trumić, lokalna predstavnica iz Živinica i učesnica edukacije.

„Prisustvujući online edukaciji imala sam priliku da naučim nešto više o liderstvu i samom značenju riječi lider. Uz pomoć naše divne mentorice, otkrili smo tajne uspješnog liderstva te kako njihovom primjenom možemo ostvariti zapažene rezultate u našoj lokalnoj zajednici. Naučili smo da pravi lider ne smije biti diktator, u pravom smislu te riječi, te da mora imati razumijevanja za sve članove svog tima te ih uključiti u rad tima i sa njima doći do zajedničkog rješenja. Ono što je takođe doprinijelo samoj kvaliteti edukaciji jesu odlično urađene prezentacije i genijalna ekipa, koja me je svojim odgovorima te mišljenjem danima fascinirala. Sve u svemu, naučili smo nešto novo o lokalnim zajednicama u BiH, liderstvu, ASuBiH-u ali i nešto o sebi samima.“, kaže Ana Vrljanović, učesnica edukacije i lokalna predstavnica iz Banja Luke.

„Na regionalnoj edukaciji koju smo imali jedan vikend, prije svega je uzeto u obzir vrijeme koje nama odgovara i način rada koji je naproduktivniji. Radili smo tematike koje se direktno tiču nas i načina rada sa lokalnim timom u bašim zajednicama. Sve teme su doticale kako trebamo komunicirati sa svojim članovima, kako realizirati neku aktivnost ili akciju najbolje moguće, te isto tako vještine liderstva koje su nam neophodne u radu sa srednjoškolcima. Kako najbolje prepoznati vještine koje određeni član ima, kako pregovarati sa vlastima za ono što se tiče direktno nas i kako izbalansirati odgovoran i dobar rad sa druženjem i prijateljstvom. Bitno je da smo mi dobili motivaciju i želju za još bolji radom te sada sve naučeno primjenjujemo i u praksi.“ , izjavljuje Sabina Hujić, lokalna predstavnica iz Bosanskog Petrovca i učesnica edukacije.