Generalna skupština, Novosti & projekti

XII Generalna skupština ASuBiH-a

U periodu od 11.-13.10.2019. u hotelu Hollywood u Sarajevu, održana je 12. Generalna skupština Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.
Na samom početku održana je svečana ceremonija otvaranja, na kojoj su prisustvovali neki od prijatelja i donatora s kojima duži niz godina surađujemo. Među gostima našli su se srednjoškolci iz preko 65 lokalnih zajednica, predstavnici Fondacije SHL, Burch Univerziteta, Vijeća mladih, Univerziteta u Sarajevu, ONAuBiH-a, kao i mnogi drugi. Nakon otvaranja delegatima su predstavljeni izvještaji (finansijski i narativni) te su imali priliku učestovati u radionicama koje su im pomogle da dodatno razviju njihove vještine.
Delegatima su takođe predstavljeni kandidati koji su se kandidovali za poziciju novih članova Upravnog odbora i novog predsjednika organizacije.

Prvi dan Generalne skupštine održana je panel diskusija na temu “Kreiramo li odluke zajedno?” Panelisti diskusije bili su Ernad Osmić, učitelj bosanskog jezika u osnovnoj školi u Brčkom, predstavnik mreSVUBiH-a, Vedat Selimović, Dragan Vlačić, magistar informatike i računarstva i profesor informatičke grupe predmeta u srednjoj školi “28. juni”, Vedran Zubić, profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja, Elvis Vreto, kantonalni zastupnik Naše stranke, te Matea Brkić, bivša predsjednica ASuBiH-a.
Nakon što su učesnici diskusije uvidjeli problem u neučestvovanju srednjoškolaca na sjednicama obrazovanja, gospodin Elvis nas je pozvao da budemo dio Tematske sjednice o obrazovanju Skupštine kantona Sarajevo, koja će se održati 22.10. Ernad, Dragan i Vedran složili su se oko toga da je teško biti drugi i drugačiji, u smislu da ne rade prema standardnim i ucrtanim pravilima podučavanja i da često zbog toga budu izdvojeni. Smatraju da je dosta stvari zastarilo i da ako profesor voli svoj predmet da mu čak ni nastavni plan i program ne predstavlja nerješiv problem ili opstrukciju. Vedat je dodao da srednjoškolci nisu pitani za stvari koje ih se tiču.

Drugi dan Skupštine srednjoškolci su imali priliku učiti i spremati se za Socijalni dan koji je pred nama, te su se u svoje lokalne zajednice vratili sa značajnim znanjem vezanim za ovaj projekat.

Skupština je trajala ukupno 3 dana, a srednjoškolci su se u svoje lokalne zajednice vratili spremni za rad i donošenje pozitivnih promjena! Novi članovi Upravnog Odbora svim srednjoškolcima žele mnogo sreće u daljem radu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *