Međunarodni dan srednjoškolaca, Novosti & projekti

17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca: “Praksa nam je kriza, trebat će nam viza”

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je ove godine u 62 lokalne zajednice širom Bosne i Hercegovine, osmi put za redom obilježila 17.11. – Međunarodni dan srednjoškolaca.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.
17.11.  Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme.
Ove godine Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je fokus stavila na jedinstveno obrazovanje bazirano na kvalitetnoj praktičnoj nastavi i na identifikaciji problema srednjoškolaca i samim tim doprinosu demokratizaciji društva, te je ovogodišnji slogan:

„Praksa nam je kriza, trebat će nam viza.“
Cilj aktivnosti  je informisanje srednjoškolaca o značaju datuma, o nekvaliteti praktične nastave i o segragaciji.

Centralne aktivnosti su sadržavale dijeljenje promotivnih materijala, minut šutnje i kačenje banera u gradu. Popratne aktivnosti sastoje se od izglasanvanja i javnog rangiranja 5 najvećih problema  srednjoškolaca unutar lokalne zajednice.
Ovo nije još jedan 17.11., ovo je još jedan od onih datuma kada smo pokazali da želimo da se borimo za pozitivne promjene u našem društvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *