Novosti & projekti, Socijalni dan

4 Mental Health

4 Mental Health” je projekat koji je nastao idejom grupe mladih ljudi od 5 članova koji su ujedno obnašali funkciju organizacionog odbora, a oni su: Azra Sorguč, Lejla Hadžić, Arabella Lakić, Merima Halilbegović i Emin Brkić.
Projekat se realizovao u 4 lokalne zajednice: Maglaj (16.04.), Breza (26.04.), Visoko (09.05.) i Kakanj (17.05).
Održane su radionice koje su trajale 4-5h, na temu psihologije, komunikacije, emocije, mentalne higijene, stereotipa i predrasuda.
Oko 100 srednjoškolaca je uzelo učešće na ovim radionicama.
Jedan od najvažnijih ciljeva ovog projekta jeste razbijanje predrasuda o posjećivanju psihologa.
Pored formalnog dijela naših radionica pažnju su posvetili i raznim igricama upoznavanja, team buildinga, energizera…
Kroz ovaj projekat srednjoškolci su imali priliku zamijeniti redovnu nastavu učešćem na jednoj zabavnoj i edukativnoj radionici.
Organizacioni tim smatra da su ispunili ciljeve projekte i očekuju da će učesnici stečeno znanje podijeliti sa svojim vršnjacima.
Mi smo prezadovoljni kako smo odradili projekat. Nadamo se da se našim učesnicima ali i ostalim ljudima koji su imali priliku pogledati i čuti o projektu na radiju ili televiziji projekat svidio. Mi smo uložili mnogo truda za pripremu i sprovođenje ovog projekta. Naša poruka za kraj jeste: “Srednjoškolci, budite aktivni i sudjelujte u donešenju odluka u vašim lokalnim zajednicama“, kažu iz organizacionog tima.
● “Smatram da je ovo jako dobar projekat koji se razlikuje od ostalih projekata naše organizacije. Drago mi je što sam imao priliku raditi na njemu. Moja uloga u projektu jeste bila komunikacija i odnosi s javnošću, mislim da mi je zbog toga ovaj projekat poseban. Smtram da smo svi korektno i koncizno odradili svoj posao što nam pokazuju i rezultati. Vjerujem da se svim učesnicima i posmatračima projekat svidio, a ja jedva čekam organizirat’ naredne projekteizjavio je PR menadžer projekta, Emin Brkić.
Arabella Lakić, koordinatorica LT Breza: “4 Mental Health je projekat na koji sam preponosna. Dok se ostali pitaju da li ići ili ostati mi smo uzeli stvar u svoje ruke. Edukovali smo naše vršnjake o mentalnom zdravlju koje je jako bitno. Također, želim da napomenem da sam radila sa užasno pametnim i vrijednim ljudima, koji su uvijek bili tu za bilo kakvu pomoć. Jednostavno, treba više ovakvih stvari!”
“Nevjerovatan je osjećaj kada projekat koji planirate dugo vremena ispadne i bolje nego što ste očekivali. Vidjeti mlade ljude, srednjoškolce, istinski zainteresovane za ono što pričate daje vam beskonačno veliku motivaciju da radite jače i bolje nego ikad. Mentalno zdravlje- tema o kojoj se ništa konkretno ne priča, prerađena je s preko 100 srednjoškolaca u 4 lokalne zajednice. Mladi, hvala vam što ste bili dio ove nevjerovatne priče!” poručila je članica Grupe volontera, Azra Sorguč.

Projekat je podržan iz Fonda Socijalnog dana!