Novosti & projekti

Youth Love Fest

Youth Love Festival je projekat lokalnog tima Šamac Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Pored Šamca, u organizaciji učestvuju i ovi lokalni timovi: Breza, Tuzla, Doboj, Sarajevo, Kakanj, Modriča, Brčko i Trebinje.

Primarni cilj ovog projekta je osnivanje lokalnih timova u zajednicama gdje ASuBiH do sada nije imao oformljen lokalni tim.
Festival je baziran na omladinski aktivizam.
Na ideju sam došao prošle godine nakon određenih dešavanja koja su jako uticala na moj aktivizam. Razmišljao sam o svom anganžmanu u Asocijaciji i o svim neopisivo dobrim stvarima koje su mi se desile kroz ASuBiH. S obzirom da mi ova organizacija donosi pripadnost, zapitao sam se ko pruža prilike i podršu srednjoškolcima gdje nema lokalnih timova. Osjetio sam potrebu, kao i moj cijeli tim, da poduzmemo nešto.” – izjavio je Stevan Josipović, koordinator projekta.

Kroz YLF Roadtrip cilj je okupiti mlade u gradovima koji nemaju tim, i prezentovati im rad organizacije. Pored toga, kroz interaktivne radionice nastojimo edukovati srednjoškolce o tome šta je to aktivizam, kako voditi tim i biti lider, i kakve sve mogućnosti ASuBiH može da pruži srednjoškolcima.
Finalni dio ovog projekta, gdje će se okupiti preko 50 mladih, se održava u augustu ove godine u Šamcu.
YLF za mene predstavlja projekat koji je mnogo više od novca za finansiranje i riječi napisanih na papiru. YLF predstavlja 18 mladih ljudi koji su na sve spremni osim da mladi budu pasivni i tihi, pa su odlučili da dižu mlade na noge u svim gradovima gdje im niko drugi nije dao vjetar u leđa. YLF nije samo projekat, YLF je pitanje koje može da doprinese rješenju mnogih problema;Ako mladi shvate da mogu i da imaju moć znanja i da jedinstvo i sloga grade budućnost, šta ih može spriječiti, pošto se sa sistemom već bore?YLF je sloga jer mi znamo da možemo, a kada niko drugi ne uči mlade istome – mi smo se osjećali dužnim da obavimo društveno koristan zadatak.” – rekla je Edna Mulić, Asistent YLF-a.
YLF je nesvakidašnja prilika koja srednjoškolcima pruža priliku da urone još vise u svijet aktivizma, steknu nova iskustva i budu nosioci jednog od najvećeg dogadjaja u okviru čitave ASuBiH organizacije.” – Ivana Savić, članica Organizacionog tima 

Mi smatramo da ovo nije projekat samo lokalnog tima Šamac. Ovo je projekat čitave Asocijacije i svakog lokalnog tima.
Svaki srednjoškolac je podjednako važan, a cilj ovog projekta vodi ka ostvarivanju misije i vizije krovne organizacije srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine.