Novosti & projekti

Emitovana četvrta epizoda serijala #debatakodebata

Nakon kraće pauze i aktivnosti “Sedmica inicijativa”, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je sinoć, 21.aprila, emitovala četvrtu epizodu serijala #debatakodebata. U sinoćnoj epizodi, govorili smo na temu “Pozorišna umjetnost u Bosni i Hercegovini i inostranstvu” a čast nam je bilo ugostiti Maria Drmaća, glumca i Valeriju Blagojević, amatersku glumicu sa adresom u Poljskoj.

Kroz vrlo edukativan razgovor isprepleten iskustvima, angedotama i korisnim savjetima, svi smo prije svega naučili da moramo voljeti umjetnost u sebi. Činjenica je da se u Bosni i Hercegovini ne ulaže dovoljno u pozorišnu umjetnost i generalno kulturu, ali mi smo ti koji moramo započeti promjene i graditi i sebe, i društvo. Naša država obiluje tradicijom i talentovanim ljudima koji su spremni raditi još više, međutim, ono što je glavna prepreka, jesu finansijska sredstva. U inostranstvu ona ne predstavljaju problem, stoga su oni na znatno višem nivou. Iz dana u dan moramo raditi na sebi, ulagati u svoje znanje i stremiti da budemo najbolji u onome što radimo, autentični u poslu u kojeg se zaljubljujemo iz dana u dan.

“Meni je zaista bilo zadovoljstvo što na neki način mogu prenijeti svoju nesebičnu poruku mladima i svoju emociju prema poslu, kojeg iz dana u dan volim poslati svima koji su spremni istim žarom da slijede.” , osvrnuo se naš gost, Mario Drmać.

“Također mi je bilo zadovoljstvo i zaista sam uživala slušajući savjete od jednog tako velikog umjetnika i glumca poput Maria uz kojeg je odrastala cijela jedna generacija. Ovo bi trebalo da bude tema koja će zainteresovati ne samo umjetnike, nego i sve ostale koji su spremni prihvatiti činjenicu da se pozorišna umjetnost ne smije zanemariti, jer je upravo ona ogledalo kulture jednog naroda.”, zaključuje Valerija.

 

#debatakodebata predstavlja serijal live stream debata koje će se održavati svake sedmice na YouTube kanalu Asocijacije srednjoškolaca u BiH, a proistekla je iz želje da srednjoškolci i za vrijeme obustave svih aktivnosti na području cijele BiH ipak budu produktivni, no naravno online i kod kuće!

Link naše četvrte epizode možete pronaći OVDJE

Svoje prijedloge ili teme koje želite vidjeti u sljedećim emisijama možete nam slati na asubih@yahoo.com ili nas kontaktirati putem društvenih mreža.