Istraživanja, Novosti & projekti

Poziv za učešće u Istraživanju o učestvovanju mladih u procesima donošenja odluka u BiH

Koliko često poželimo pozitivne promjene u društvu? Zapitamo li se ikada na koji način možemo doći do željenih promjena? Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini odlučila se pozabaviti ovom temom kroz svoju novu aktivnost!

Istraživanje je fokusirano na učešće mladih u Bosni i Hercegovini u procesima odlučivanja u njihovim lokalnim zajednicama. Cilj nam je istražiti postojeće mehanizme za učešće mladih u procesu donošenja odluka, a zatim ispitati znaju li mladi za te mehanizme i koriste li ih. Zajedno ćemo tražiti odgovor na pitanje ”kako?” sa mladima koji su koristili neke od mehanizama odlučivanja, ali i na pitanje ”zašto?” sa onima koji to nisu radili.

Možda ste bili učesnici u nekom istraživanju, ali smo sigurni da se rijetko pruža prilika da budete mladi istraživači. Kroz ovu ASuBiH aktivnost možete aktivno učestvovati u svim fazama pripreme i realizacije istraživanja. 30 mladih ljudi iz 15 lokalnih zajednica (Bihać, Orašje, Gradačac, Zenica, Goražde, Bugojno, Jablanica, Posušje, Sarajevo, Tomislavgrad, Banja Luka, Modriča, Rogatica, Foča i Distrikt Brčko) će kroz nekoliko ciklusa treninga imati priliku steći teorijsko znanje i vještine neophodne za provedbu istraživanja. Zatim će stečeno znanje i vještine primijeniti u praksi i biti mladi istraživači koji će sa svojim vršnjacima tražiti odgovore na gore navedena pitanja.

Prijaviti se možete od 18. do 22. aprila/travnja 2020. godine do 12:00h. Oni koji prođu u uži krug biće obaviješteni o online intervjuu sa članovima ASuBiH-a.

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave i budu dio tima koji će se družiti, učiti i istraživati u periodu april/travanj – decembar/prosinac 2020. godine. Rezultati istraživanja služit će kao putokaz Asocijaciji srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, ali i drugim omladinskim organizacijama pri planiranju aktivnosti jačanja položaja mladih u našoj zemlji.

Link za prijavu možete pronaći OVDJE