Novosti & projekti

Emitovana treća epizoda serijala #debatakodebata

Kao i svakog ponedjeljka, i ovoga smo emitovali treću epizodu serijala #debatakodebata sa početkom u 19:00 sati. Tema treće epizode serijala nosila je naziv “Mladi u procesima donošenja odluka” te smo se imali priliku upoznati sa debatantima Edom Kanlićem, magistrom demokratije i ljudskih prava i Azurom Maketićem, učenikom četvrtog razreda gimnazije u Tuzli.

Sinoć smo u debati, odnosno razgovoru o učešću mladih u procesu donošenja odluka, zaključili kako mladi u Bosni i Hercegovini čine itekako jaku kritičku masu. Ipak, sama brojnost ne znači mnogo ukoliko se jasno ne definišu ciljevi i potom kreira jasan plan djelovanja, koji će za cilj imati donošenje odluka o temama koje utječu na život mladih.
Postoje različiti mehanizmi kojima mladi ljudi mogu učestvovati u procesima donošenja odluka, ali pitanje je da li mladi koriste te mehanizme, ako da; KAKO?, ako ne; ZAŠTO?
Jako je bitno da organizacije kao što smo mi, pokreću dijalog o ovoj temi a u kojem će glavni akteri biti mladi. Edukacija i razvijanje kritičkog razmišljanja kod mladih je ključ ka svijesti o opštem dobru te samim tim i ka primjeni mehanizama za učešće. Svi moramo biti svjesni važnosti odluka koje se tiču nas samih i težiti ka učešću u donošenju istih.

Osvrt na sinoćnu epizodu dali su nam i naši debatanti, a evo šta kaže Edo Kanlić : ” Neophodno je da mladi koriste institucije i mehanizme trenutnog političkog sistema, jer su institucije one koje imaju pravnu moć za donošenje odluka. Dobro isplaniranim zagovaranjem za svoje prijedloge mladi daju do znanja da čine važan dio društva (po posljednjem popisu iz 2013. godine mladi čine 21% ukupnog biračkog tijela) i da se odluke ne bi trebale donositi bez njihovog učešća. Mladi trebaju biti svjesni da se veliki broj važnih odluka koji se tiču njih donosi od strane nižih nivoa vlasti (opštine, kantoni), gdje je mogućnost za njihovo učešće olakšano jer se radi o zajednicama u kojima žive. Možda neće biti sposobni (odmah) donositi zakone na državnom nivou, ali će moći doprinijeti uspjehu inicijativa koje će donijeti organi lokalnih samouprava u kojima žive. Zato pozivam mlade da iskoriste izolaciju, umreže se sa svojim vršnjacima iz cijele Bosne i Hercegovine, te zajedno krenu u planiranje aktivnosti koje će za cilj imati donošenje odluka važnih za tu populaciju.”

“Prvenstveno bih želio da izrazim zahvalnost ASuBiH-u za ukazanu pažnju i upućen poziv, kao i iznimnu čast i privilegiju da učestvujem u debati sa osobom kao što je Edo Kanlić. Teze same debate su koncizno i zanimljivo koncipirane tako da se dinamika samog razgovora držala na zavidnom nivou. Pitanja gledaoca otvorila su također mnoge bitne teme o kojima se svakako treba razgovarati. Smatram da svaki srednjoškolac treba koristiti sve mehanizme koji su mu pruženi u participativnim procesima, ali se i boriti za stvaranje novih! ” kaže Azur Maketić, srednjoškolac i učesnik debate.


#debatakodebata
predstavlja serijal live stream debata koje će se održavati svakog ponedjeljka u sedmici u 19:00 sati na YouTube kanalu Asocijacije srednjoškolaca u BiH, a proistekla je iz želje da srednjoškolci i za vrijeme obustave svih aktivnosti na području cijele BiH ipak budu produktivni, no naravno online i kod kuće!

Link naše treće epizode možete pronaći OVDJE

Svoje prijedloge ili teme koje želite vidjeti u sljedećim emisijama možete nam slati na asubih@yahoo.com ili nas kontaktirati putem društvenih mreža.