Novosti & projekti

Emitovana druga epizoda serijala #debatakodebata

U večernjim satima 30. marta 2020. godine, održana je druga live emisija našeg serijala #debatakodebata. Sinoć su naši gosti imali priliku debatirati na temu “Državni ili privatni fakultet?” koja se, i ovog puta, mogla pratiti uživo putem našeg Youtube kanala. U debati su učestvovali Amila Čengić, studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i Arslan Arnautović, student Međunarodnih odnosa i Europskih studija na Internacionalnom Burch Univerzitetu.
Gledaoci su kroz sat vremena debatiranja i razgovora dva vrlo zanimljiva gosta imali na raspolaganju izuzetno mnogo informacija o svim segmentima školovanja, kako na državnom, tako i na privatnom fakultetu: način izvođenja nastave, odnos sa profesorima, literature, praksa, razmjene, upisi, stipendije itd. Također, činjenica je da u obje kategorije imamo fakultete koji su na višem ili nižem kvalifikacionom nivou.
Međutim, koji god izbor napravili, sve zavisi od nas samih. Na prvom mjestu je naša želja i ambicija te težnja ka obrazovanju tamo gdje smatramo da ćemo dobiti adekvatno znanje, kako bismo bili najbolji u našoj budućoj branši. 

Osvrt na sinoćnu emisiju dala nam je i Amila Čengić, koja kaže : Prije nego donesete odluku da li ćete studirati na državnom ili privatnom fakultetu, dobro razmislite čime želite da se bavite u životu. Istražite šta određeni studij podrazumijeva i da li vas to zanima. A nakon toga, izaberite da li će to biti na državnom ili privatnom fakultetu. Oba imaju svoje prednosti i mane, a na vama je odluka čije prednosti su bolje. Ukoliko možete uz studij biti i aktivni, te raditi na svojim drugim vještinama, to je onda odličan spoj. Sretno svim maturantima pri upisu!”


Na kraju svega, poruka je ista sa obje strane: upisati i težiti onome što volimo, u čemu uživamo i u čemu možemo da damo maskimum od sebe!

#debatakodebata predstavlja serijal live stream debata koje će se održavati svakog ponedjeljka u sedmici u 19:00 sati na YouTube kanalu Asocijacije srednjoškolaca u BiH, a proistekla je iz želje da srednjoškolci i za vrijeme obustave svih aktivnosti na području cijele BiH ipak budu produktivni, no naravno online i kod kuće!

Link naše druge epizode možete pronaći OVDJE

Svoje prijedloge ili teme koje želite vidjeti u sljedećim emisijama možete nam se slati na asubih@yahoo.com ili nas kontaktirati putem društvenih mreža.