Novosti & projekti

Emitovana prva epizoda serijala #debatakodebata

Dana 23. marta 2020. godine u 20:00 sati, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini emitovala je prvu epizodu serijala #debatakodebata, koja za cilj ima dovesti zanimljive goste, a koji će kroz kratke “debate”  razgovarati o aktuelnim temama važnim za srednjoškolce i mlade BiH. Debata može pridonijeti svjesnosti  o različitim mišljenjima kroz određenu temu te shvatanju prednosti i nedostataka kontroverznih tematika.

U prvoj epizodi serijala #debatakodebata učestvovali su profesor geografije iz Sarajeva, Vedran Zubić i bivša predsjednica ASuBiH-a, ali ujedno i studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Adna Sokolović. Tematika kojom su se naši debatanti bavili bila je “Koliko je online nastava funkcionalna?” te se emisija mogla pratiti putem live prenosa na našem Youtube kanalu. Gledaoci su mogli u chatroom live-a pisati svoje osvrte, pitanja za goste, kritike i komentare u toku trajanja emisije.

Zaključak koji smo izvukli završetkom debate jeste da trebamo raditi na razvijanju online nastave u Bosni i Hercegovini. Unatoč nesreći i pandemiji koja je zahvatila cijeli svijet, u posljednje dvije sedmice smo napravili veliki i nagli korak naprijed. Nakon što ova situacija prođe, trebamo nastaviti raditi na usavršavanju i povećanju funkcionalnosti online nastave, s obzirom da je definitivno neophodan način održavanja nastave, pogotovo u vanrednim situacijama. Kada govorimo o funkcionalnosti online nastave u BiH sada, mi smo na samom početku i ona zavisi i od profesora ali i od učenika. Učenici trebaju imati razumijevanja, pomagati profesorima ukoliko je to potrebno i naravno, poštovati i izvršavati sve zadatke koje dobiju. Važno je da u ovome budemo zajedno, jer samo tako ćemo napraviti jednu vidljivu promjenu i učiniti da ovaj vid nastave postane još funkcionalniji.

#debatakodebata predstavlja serijal live stream debata koje će se održavati svakog ponedjeljka u sedmici u 19:00 sati na YouTube kanalu Asocijacije srednjoškolaca u BiH, a proistekla je iz želje da srednjoškolci i za vrijeme obustave svih aktivnosti na području cijele BiH ipak budu produktivni, no naravno online i kod kuće!

Link naše prve epizode možete pronaći OVDJE

Svoje prijedloge ili teme koje želite vidjeti u sljedećim emisijama možete nam se slati na asubih@yahoo.com ili nas kontaktirati putem društvenih mreža.