Friends without borders, Novosti & projekti

Friends without borders 1

Projekt ”Friends without borders” finansira Američka ambasada u BiH i sastoji se iz nekoliko etapa, a realizira ga Asocijacija srednjoškolaca u BiH.

Prva etapa sastoji se od on-line edukacija, koja je već održana, i jedne edukacije u Sarajevu. Na tim edukacijama će se učiti o timskom radu i to će učesnicima pomoći da mogu u kasnijim etapama, zajedno s članovima Upravnog odbora ASuBiH, drže radionice ostalim učesnicima projekta.

Također, u tom periodu će učesnici prve etape pomoći pri odabiru učesnika za daljnje etape projekta i sa samom organizacijom projekta. Ova etapa projekta, ujedno i početna, bit će održana od 31.05 – 02.06.2013. godine u Hostel City Centru u Sarajevu.

Sljedeća etapa, i jedan od glavnih dijelova projekta jesu razmjene učenika. Planirano je da po sedam srednjoškolaca iz svakog grada putuje u drugi grad gdje će jednu noć provesti kod host porodice drugog srednjoškolca.

Tokom boravka u tom gradu će učesnici prve etape, svako u svom gradu, zajedno sa članovima Upravnog odbora ASuBiH, voditi već prije navedene edukacije, te će tu biti još mnogo aktivnosti. Razmjena će se obaviti između sljedećih gradova:

1. Srebrenik – Brčko
2. Bihać – Banja Luka
3. Mostar – Visoko
4. Sarajevo i Istočno Sarajevo – Goražde
5. Bijeljina – Cazin

Nakon tih razmjena će uslijediti završna manifestacija u Sarajevu, na kojoj će sudjelovati svi učesnici i na kojoj ćemo vidjeti kako stečeno znanje i iskustvo mogu primijeniti u nastavku angažmana u NVO sektoru i inače u životu.

”Sve aktivnosti će biti snimane, radit ćemo i intervjue i sve ćemo to uvezati u jedan film o volonterizmu i mladima u BiH, koji će biti predstavljen na završnoj manifestaciji”, rekao je PR manager Asocijacije srednjoškolaca, Tarik Moranjkić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *