Lokalni timovi, Novosti & projekti, Srednjoškolci pričaju!

Koji timovi uzimaju trofej za 2023. godinu?

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) predstavlja vrhunske timove koji su se istakli u unapređenju statusa srednjoškolaca. Proglašenje najboljih timova za proteklu godinu obavile su prošlogodišnje mentorice Petra Popović, Imelda Halilagić te najboljeg PR menadžera, mentorica Nejra Omerović.

Široki Brijeg

Započnimo putovanje do južne Bosne i Hercegovine, gdje nas čeka tim iz Širokog Brijega, grada bogate kulturne baštine. Ovaj tim nositelj je inovativnih projekata. Tim Širokog Brijega briljirao je kroz projekat “Learn to learn”, koji je imao podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Ovaj projekat uključivao je niz edukativnih aktivnosti i kampova gdje su srednjoškolci/ke sticali vještine liderstva i timskog rada. Posebno su se istakli kroz projekat “Bob 36”, posvećen počasti Bobu Marleyu, gdje su dijelili slatkiše stanovnicima Širokog Brijega. Projekat “Boje budućnosti” bio je kreativan poduhvat tima, uključujući oslikavanje zidova i izradu murala s ciljem privlačenja pažnje na potrebe srednjoškolaca/ki. Široki Brijeg nije bio samo domaćin dogadjajima već je postao i inspiracija za druge lokalne zajednice.

Velika Kladuša

Sada putujemo sjevernom Bosnom, gdje nas dočekuje izuzetan tim srednjoškolaca iz Velike Kladuše. Smještena u srcu Krajine, ova lokalna zajednica svojim entuzijazmom i predanošću ostvaruje značajan utjecaj na poboljšanje statusa srednjoškolaca/ki. Njihov rad nije samo usmjeren na lokalnu zajednicu, već se proteže i na nacionalnu scenu. Njihov impresivan portofolij projekata uključuje “Ljetni kamp: “Krajina u akciji”, podržan od Fonda Socijalnog dana (FSD). Ovaj trodnevni kamp nije samo bio samo prostor za razne teambuilding aktivnosti, već i mjesto gdje su mladi sticali vještine liderstva. Drugi značajan projekt bio je “Sport it up”, realiziran uz podršku SHL-a, koji je obuhvatio organizaciju fudbalskih i odbojkaških turnira. Aktivizam 101 predstavljao je edukativni projekat gdje su članovi tima učili o aktivizmu i strategijama unapređenja statusa srednjoškolaca u lokalnoj zajednici.

Najbolji PR menadžer: Zehra Selimović – Srebrenik

Nakon posjećene Krajine i Hercegovine, morali smo svratiti i do sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Na sjeveroistoku naše Zemlje, upoznajemo tim srednjoškolaca iz Srebrenika, koji je u protekloj godini izronio kao novoosnovana snaga. Misija i vizija ovog tima jasno se manifestirala kroz raznovrsne projekte. Posebno ćemo istaknuti Zehru Selimović, nositeljicu titule najboljeg PR menadžera. Ova mlada djevojka ističe se vještim oblikovanjem percepcije javnosti o projektima novonastalog tima. Njezino liderstvo u stvaranju relevantnog sadržaja, organizaciji raznih dogadjaja i odnosima s javnošću čini je ključnom figurom u postizanju uspjeha Lokalnog tima Srebrenik. Njen rad, trud i angažman došli su do izražaja kroz vođenje profila, gdje je uspješno predstavljala tim i ostvarivala postavljene ciljeve.

Ovogodišnje proglašenje najboljih timova u Bosni i Hercegovini svjedoči o izuzetnim naporima i postignućima srednjoškolaca širom zemlje. Njihov rad ne samo da unapređuje lokalne zajednice već i inspiriše druge mlade ljude na aktivno uključivanje i promjene u društvu.