Friends without borders

Konferencija projekta “Friends without borders II”

U periodu od 28.-30. aprila 2017. godine u Banjoj Luci se realizovala konferencija povodom projekta „Friends without borders – Prijatelji bez granica 2“ u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca u BiH. Na trodnevnoj konferenciji prisustvovalo je više od 60 srednjoškolaca, učesnika u projektu, iz svih krajeva države.

Projektom je uključeno 14 lokalnih timova ASuBiH-a i to Travnik , Novi Travnik, Zenica, Tuzla, Prozor – Rama,  Trebinje, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Brčko, Gornji  Vakuf – Uskoplje, Gradačac, Mostar, Gradiška i Jajce.

Projekat je započeo u decembru 2015. godine, i od tada je realizovano 12 lokalnih razmjena , a u lokalne aktivnosti je  uključeno 110 srednjoškolaca širom države.  Oni su za vrijeme razmjena imali priliku upoznati svoje vršnjake iz drugih zajednica, kulturu i historiju bosanskohercegovačkih opština i gradova.

Uspješno smo implementovali sve razmjene, te je ova Konferencija bila način da okupimo veliki broj učesnika razmjena na jednom mjestu, evaluiramo projektne aktivnosti i povežemo srednjoškolce koji se nisu imali priliku upoznati tokom realizacije ovog projekta.

Članica lokalnog tima Banja Luka, Dorotea Prica, o ovoj konferenciji rekla je:
„Iako sam član lokalnog tima već skoro pola godine, do sad nisam imala priliku da učestvujem na ASuBiH događajima.  S obzirom da lokalni tim Banja Luka nije učestvovao u ovom projektu, imali smo zadovoljstvo da budemo domaćini ove konferencije. Smatram da je ovo jedinstveno iskustvo koje bih preporučila svim srednjoškolcima jer ovakvi događaji zaista omogućavaju mladima da prošire svoje vidike, nauče dosta toga ali i budu oni koji će pokrenuti pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama“.

Tokom konferencije u Banjoj Luci učesnici su imali priliku učestvovati u raznim radionicama o ulozi mladih u društvu, aktivizmu, ali i aktivno učestvovati u diskusijama i evaluirati projekat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *