Generalna skupština, Novosti & projekti, You.th Participate

Mijenjamo zajedno! #učestvujemo #учествујемо #sudjelujemo

U prethodnih par dana, tačnije u periodu od 29. do 31. oktobra 2021. godine u hotelu Hollywood u Sarajevu, održan je Godišnji događaj – XIV Generalna skupština. Kako smo već svi upoznati i ono što smo svi osjetili na svojoj koži, jeste svakako i uticaj pandemije na implementaciju naših aktivnosti. Tako je bilo i ovaj put, te je događaj, po drugi put, organizovan u hibridnom formatu.

 

Uživo sa nama u Sarajevu, bili su predstavnici Alumni grupe i Tima asistenata, kao i kandidati za nove članove Upravnog odbora, dok su nas online putem pratili naši delegati, odnosno predstavnici lokalnih timova, članovi Alumni grupe, donatori, prijatelji i partneri. Moramo uputiti posebnu zahvalu svim našim online učesnicima koji su izdvajali svoje vrijeme i pozorno slušali i pratili program Generalne skupštine.

 

Godišnji događaj je trajao 3 dana, kroz koji smo prožimali temu učestvovanje mladih u procesima donošenja odluka, odnosno temu i cilj našeg projekta You.th Participate. Kroz čitav projekat, pa tako i ovaj događaj, htjeli smo ukazati na važnost participativnih procesa za mlade. Kako bi pokazali pozitivne primjere uključivanja mladih u procese donošenja odluka, uključili smo srednjoškolce (članove naše organizacije i predstavnike lokalnih timova) u proces biranja članova za novu generaciju Upravnog odbora, te važne odluke unutar organizacije.

 

Kako bi i naši online učesnici dobili što bolji i bliži osjećaj prisustvovanja uživo na samom događaju, te proticanju ostalih stvari po redu i planu, Godišnji događaj je imao razne segmente. Ti segmenti ne bi bili mogući bez naše sestrinske organizacije, ONAuBiH-a (Omladinska novinarska asocijacija u Bosni i Hercegovini), te se zahvaljujemo na ustupljenoj potrebnoj opremi i što već 14 godina zajednički dijelimo uspjehe.

 

 • Prvi dan Godišnjeg događaja je poćeo obraćanjem naših donatora, partnera i saradnika, te većine članova Organizacionog tima. Prva stavka o kojoj smo razgovarali jeste finansijski i narativni izvještaj, pa su tako izglasani izvještaji za rad Asocijacije od proteklih godinu dana. Kako nismo tihi već 14 godina, ne želimo biti ni u narednom periodu. Želimo raditi na promjenama, te da budemo promjena koju želimo vidjeti u svijetu. Učesnici Godišnjeg događaja su imali priliku da pregledaju i glasaju za izmjene u Statutu Udruženja, kao i prvi Strateški plan Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini za period 2022. – 2027. godine. Izglasane su i promjene u Statutu Udruženja, kao i Strateški plan ASuBiH-a, te smo spremni za promjene koji dolaze sa istim.

 

 • Drugi dan Godišnjeg događaja je bio rezervisan za naše kandidate za članstvo u novoj generaciji Upravnog odbora. Svih 15 kandidata iz užeg kruga su morali su proći kroz određene izborne procese. Započeli smo sa prikazivanjem videa kandidata, kroz koje su mogli da pokažu sebe i predstave se prema Skupštini na sebi svojstven i veoma kreativan način. Nakon videa i kratkih predstavljanja, na red je došao naš jako poznati (online) akvarijum, gdje su delegati imali priliku da ispituje kandidate o njihovim planovima za dalje i za informacije relevantne za presuđivanje, odnosno za finalnu odluku prilikom glasanja. Nakon svih procedura, članovi Upravnog odbora 2021./2023. su:
 1. Tamara Miljić – Teslić,
 2. Amna Ibrahimović – Tuzla,
 3. Ismar Ajkunić – Gradačac,
 4. Klara Pušeljić – Odžak,
 5. Lamija Lapo – Konjic,
 6. Layla Mulić – Sarajevo
 7. Marko Leko – Posušje,
 8. Naira Čamdžić – Tešanj,
 9. Natalie Perić – Usora,
 10. Emilija Savić – Rogatica.
 • Delegati XIV Generalne skupštine, natpolovičnom većinom su izabrali Tamaru Miljić za predsjednicu organizacije narednih godinu dana. Čestitamo novoizabranim članovima Upravnog odbora i želimo puno sreće u daljnjem radu!

 

 • Jutro nam je započelo sa snimanjem emisije “Perspektiva”, gdje su nam gosti bili Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske – Matthew Field i član benda Dubioza Kolektiv – Brano Jakubović. Nakon svih ovih uzbudljivih dana, informacija i aktivnosti, na trećem danu, Godišnji događaj – XIV Generalna skupština je zatvorena. Predsjedavajuća XIV Generalne skupštine je bivša članica Upravnog odbora – Azra Sorguč.

 

Moramo da se zahvalimo našim partnerima, prijateljima i donatorima bez kojih naše aktivnosti, a tako i ova Generalna skupština, ne bi bile moguće. Veliko hvala Fondaciji Schüler Helfen Leben na ogromnoj podršci već 14 godina i motivaciji za rad. Hvala i prijateljima naše organizacije SAME i OBESSU, kao i pravim prijateljima naše organizacije Alumni grupi na dugoj podršci našoj organizaciji.

 

Do sljedeće godine! <3