Novosti & projekti, Socijalni dan

Neka i tvoja zajednica postane dio “Socijalnog dana” !

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) i ove godine organizuje projekat pod nazivom “Socijalni dan”, čijim dijelom upravo može postati i vaša zajednica! 

Socijalni dan (SD) je dan kada srednjoškolci dobiju priliku da odlaskom na radno mjesto steknu osjećaj za radnu atmosferu i upoznaju se sa osnovnim radnim procesima. Pruža im se prilika da teorijsko znanje primijene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o njihovom budućem zanimanju. Projekat sadrži veliki broj korisnih rezultata za zajednicu. Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac/ka volontira, poslodavac je dužan da uplati dnevnicu za tog učesnika/cu u Fond Socijalnog dana. Svrha ovog Fonda jeste da srednjoškolci/ke volontirajući jedan dan prikupe novčana sredstva kojima će se finansirati projekti u lokalnim zajednicama. Na ovaj način dolazimo do zadovoljenja potreba mladih i zajednice jer firme ulažu sredstva u svoju zajednicu i njene ambiciozne mlade.

 

KADA? “Socijalni dan” se ove godine održava 20.10.2023. godine (petak).

KOJI JE PRVI KORAK? Odlučili ste da želite učestvovati? Prvi korak je ispunjen!

ŠTA DALJE? Klikom na ovaj link možete pristupiti prijavnom obrascu preko kojeg možete prijaviti svoju lokalnu zajednicu da bude dio projekta!

Za sva pitanja i nedoumice, budite slobodni obratiti se na mail: petra.popovic@asubih.ba

Obrazac je potrebno popuniti do 03.06.2023. godine!

 

 

Aleksa Lazić :

Prošle godine sam po prvi put bio Koordinator Socijalnog Dana u svojoj lokalnoj zajednici. Čuo sam za SD od drugih članova i odlučio da pokušam koordinisati ovaj projekat. Nije bilo lako pričati sa poslodavcima i objašnjavati im šta je to Socijalni Dan ali to mi je definitivno pomoglo u formalnoj komunikaciji. Tokom Socijalnog Dana obilazio sam volontere i mislim da je njihov osmijeh nešto što je definitivno učinilo taj dan mnogo boljim! Nakon realizacije projekta osjećao sam se ponosno i srećno, a reakcije profesora, učenika škole, ali i članova LT Doboj dale su mi motivaciju za dalji aktivistički rad. Savjetujem svima koji su razmišljali o prijavi da naprave tim od 2/3 ljudi koji ce zajedničkim radom uraditi nešto divno za svoju zajednicu!

 

Adna Buljubašić :

Prošle godine sam dobila priliku da radim za Socijalni dan.Radila sam u vrtiću i bilo mi je jako zanimljivo raditi sa djecom i stekla sam jedno jako lijepo iskustvo koje će mi koristiti u životu kroz roditeljstvo, a i ono čime se želim baviti.

Voljela bih se i ove godine uključiti u ovaj projekat jer nam donosi korisna iskustva, a i samim tim nam pomaže kojim bi se poslom mogli baviti.

Smatram da svaki srednjoškolac treba dobiti priliku za nešto kao što je Socijalni dan jer ispunjavamo svoja očekivanja i ciljeve u budućnosti kroz samo učešće u socijalnom danu.

 

Pripremni trening će se održati u Sarajevu u periodu od 16.- 18.6.2023.g.

 

Nismo tihi !