Novosti & projekti

Odgovor ASuBiH-a na PISA 2018 istraživanje

Ove godine objavljeni su rezultati međunarodnog PISA istraživanja u organizaciji Agencije za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Na osnovu istraživanja koje je sprovela PISA, a koje se sprovodilo 2018. godine, Bosna i Hercegovina je zauzela 62. mjesto od 79 država u kojima se istraživanje sprovodilo, te je zaključeno da je svaki drugi učenik funkcionalno nepismen.

Mi kao Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini  koja već  12 godina radi na poboljšanju statusa srednjoškolaca i kao organizacija koja je sprovela Istraživanje o kvalitetu praktične nastave, smatramo da je jako bitno posvetiti pažnju vannastavnim aktivnostima, radu i angažmanu mladih u nevladinim organizacijama, volontiranju i cjelokupnom neformalnom obrazovanju kojem se ne pridaje dovoljna pažnja, a koje mi smatramo jednim  od glavnih aktera u sticanju saznanja koja će im biti temelj i pokretač  za donošenje promjena u oblasti obrazovanja, ali i na drugim poljima.  Pored toga, obrazovanje nam treba pružiti znanja o tome kako da zauzmemo aktivniju ulogu u društvu.

Rezultati PISA istraživanja nas ne trebaju obeshrabriti, nego biti pokretač za reformu u obrazovanju. Shvatamo da reforme u obrazovanju nisu jednostavan proces, ali smo takođe sigurni da, ukoliko budemo radili i zalagili se, zajedno možemo donijeti vidljive promjene!

Ovom prilikom pozivamo sve srednjoškolce da se posvete neformalnom obrazovanju, te da se na taj način upoznaju sa mogućnostima koje imaju u procesima donošenja odluka koje ih se tiču!