Forum Teatar, Novosti & projekti

Završni događaj projekta „Forum teatar“

Završni događaj u okviru projekta “Forum teatar” održan je u periodu od 30.11. do 2.12.2019. godine  u Sarajevu. Događaju su prisustvovali učesnici projekta iz Busovače, Bugojna, Gornjeg Vakufa – Uskoplja i Stoca, predstavnici BHRI inicijative i organizatori ispred Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Učesnici projekta su kroz ova tri dana odradili evaluaciju cjelokupnog projekta, te su imali priliku da se pobliže upoznaju jedni sa drugima i načinima na koji su oni implementirali svoje predstave u prethodnom periodu.

Forum teatar jedna je od kreativnijih metoda za aktivno uključivanje mladih u rješavanje kako svojih, tako i problema svojih vršnjaka. Koncept Forum teatra je nastao 1971. godine kako bi se putem teatra razgovaralo o socijalno-političkim pitanjima u lokalnoj zajednici, a danas se koristi kao snažno sredstvo u uspostavljanju društvenog dijaloga. Glavna obilježja su mu da je ono interaktivno, (publika je aktivno uključena), bavi se stvarnim životnim situacijama opresije i želi donijeti promjenu dajući moć potlačenima. Scene nastaju kroz niz različitih vježbi i igara, a ni glumci ni publika ne moraju imati nikakvog teatarsko iskustva kako bi sudjelovali. Teme koje se obrađuju su raznolike i grupa ih sama može birati.

„Na Forum teatar sam gledala kao na još jedan projekt u nizu, naravno sa novim iskustvom, prijateljstvom i znanjem, međutim moja očekivanja su nadmašena… Nadmašena u tom smislu da sam se kroz projekt susrela sa raznim problemima od pasivnosti mojih prijatelja, vršnjaka, problemima u zajednici, nerazumijevanja i bez ikakve podrške u onom što radim. Kroz same radionice shvatila sam koliko nas problemi svakodnevno proganjaju, ali bez obzira na to, shvatila sam i da imam lokalnu zajednicu koja broji 100 članova u kojoj su ljudi koji žele nešto promjeniti, koji će uvijek biti tu. Forum teatar me je dodatno motivirao da nastavim i da dokažem da mi ništa ne može stati na put. Imala sam ludu sreću raditi sa ljudima koji imaju toliku snagu i volju, skupa smo prošli smijeh ali i more suza. Mislim da je taj put bilo nužno proći jer smo sad spremni i motivirani na rješavanje trenutnih problema „ riječi su Laure Pocrnje, učesnice projekta iz Bugojna.

Po okončanju završnog događaja Ema Tutić, koordinatorica projekta je istakla: „ Nakon ova tri dana sa sigurnošću mogu reći da je ovaj projekat ostavio dubok trag na sve svoje učesnike. Pružio je priliku da, bez straha od osuđivanja, iznesu probleme sa kojima se susreću i da na novi, kreativan način ukažu svojoj lokalnoj zajednici na to. Povratne informacije koje smo dobili od učesnika su pokazatelj da mladi žele raditi na rješavanju problema, ali da im je u tome potrebno dati podršku i vjetar u leđa. Uradili su prvi korak, sada im je samo nebo granica!“

Projekat je podržan kroz BHRI (Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative) program.