Novosti & projekti

Održan trening Grupe volontera u Sarajevu!

Nakon dvije online edukacije za drugu generaciju Grupe volontera, na red je došao i dugo iščekivani trening Grupe volontera, i to uživo!

U periodu od 21. do 23. augusta, u prostorijama našeg ureda i sali Vijeća mladih opštine Stari Grad Sarajevo, realizovan je trodnevni trening za Grupu volontera. Grupa volontera predstavlja strukturu koja je na hijerarhijskoj ljestvici članstva iznad
koordinatora lokalnih timova, ali ispod Generalne skupštine, članova Upravnog odbora i predsjednika/ce organizacije. Glavna uloga volontera jeste pomoć Upravnom odboru pri realizaciji projektnih aktivnosti i sprovođenje istih.

Naši volonteri, vrijedni asistenti Upravnog odbora, zajedno sa članovima Upravnog odbora, aktivno su radili i edukovali se o različitim tematikama – participativnim procesima i učešću mladih u procesima odnošenja odluka, demokratiji i ljudskim pravima, civilnom društvu i političkom sistemu naše države, ali i liderstvu, timskom radu, facilitaciji, pisanju budžeta i financijskog izvještaja projekata, dokumenata, dopisa, zahtjeva i mailova. Pored toga, fokus grupe volontera diskutovale su o različitim problemima, strukturama te daljnjem djelovanju Asocijacije, ali i novih generacija Grupe volontera. Tri dana intenzivnog rada i spajanje 15 učesnika iz 10 gradova urodila su produktivnim rezultatima i postignućima.

“Prije svega jako mi je drago što se konačno realizovao ovaj trening i to pod ovim okolnostima. Nama, kao Grupi volontera, jako je potrebno da radimo kao tim te da posjedujemo znanja iz različitih oblasti. Sada mogu reći da smo stekli niz različitih znanja te usavršili vještine potrebne za naš dalji rad kako u Asocijaciji, tako i na polju aktivizmu uopšte. Drago mi je što sam prisustvovala ovom treningu na kojem smo također pravili plan za buduću generaciju za koju se nadam da će biti još uspješnija!” , kaže Sara Uskoković, volonterka iz Foče.

“Ova edukacija je pružila meni, a vjerujem io ostatku Grupe volontera, priliku da uvidimo kako i šta smo uradili tokom svog mandata. Pored toga imali smo još posla. U tri dana smo radili punom parom, učeći neke nove veštine koje bi nam mogle pomoći u daljem aktivizmu. Isto tako smo bili podjeljeni u fokus grupe u kojima smo uz pomoć Upravnog odbora osmišljali kako da poboljšamo i olakšamo posao sledećim generacijama Grupe volontera. Isto tako sam bio u fokus grupi gdje sam, zajedno sa drugima koji rade na Socijalnom danu, smišljao novi plan za SD. Želim čestitati Upravnom odboru na trudu koji su uložili kako bi se održala ova edukacija iako nas je zadesila ova situacija sa pandemijom.”, izjavljuje Veljko Cvjetković, volonter iz Modriče.