Novosti & projekti, Projekti, You.th Participate

Održana edukacija u Travniku za predstavnike lokalnih zajednica!

Nakon održane edukacije u Konjicu, ASuBiH održao u Travniku treću u nizu edukaciju za lokalne predstavnike !

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) okuplja preko 1800 srednjoškolaca unutar 72 lokalne zajednice radeći na poboljšanju statusa srednjoškolaca i boreći se za njihova prava. Lokalni timovi su ogranci organizacije, koji djeluju u lokalnim zajednicama širom BiH i okupljaju srednjoškolce predvođene koordinatorom lokalnog tima. Lokalni timovi su podijeljeni u tri regijeFeniks, Kerber i Pegaz.

Ko, kad, gdje i zašto?

Treća u nizu edukacija za lokalne predstavnike održana je za mentorsku regiju Pegaz u Travniku, u vremenskom periodu 16. – 18. jula 2021. godine, u hotelu “Vezir Palace”.

Edukacija za lokalne predstavnike okupila je 20 učesnika iz 18 različitih lokalnih zajednica, a za cilj imala je edukovati i osnažiti učesnike za njihov daljnji rad u zajednicama. Učesnici su učili o liderstvu i timskom radu, ali i o definisanju problema, omladinskoj problematici, problemima sa kojima se susreću u lokalnim zajednicama, te kako utjecati na iste, naći riješenje i kome se obratiti. Kroz sve to, učili su i o osnovama projekata, kao i o javnom govoru, jer je to znanje koje će im sigurno dobro poslužiti. Voditelji edukacije bili su mentorica Sabina Hujić, zajedno sa V.D. predsjednika organizacije Aleksandrom Đorem i Projektni koordinator, Faruk Topuz.

Sa stečenim znanjem i vještinama, učesnici su spremni za daljnji angažman u svojim lokalnim zajednicama i prenošenje znanja!

Osvrt naših učesnika edukacije!

“Edukacija u Travniku je premašila moja očekivanja na sve moguće načine. Dobra organizacija, mentorica još bolja. Sve u svemu, jedno vrlo pozitivno iskustvo koje ću pamtiti po dobroj zabavi i stečenom znanju.”, izjavljuje Lamija Mehić, lokalna predstavnica iz Viteza i učesnica edukacije.

“Na edukaciji mi je bilo prelijepo.Upoznala sam mnoštvo pozivitvnih srednjoškolaca iz raznih gradova BiH.Naučila sam mnogo toga korisnog i radujem se novim druženjima i aktivnostima!”, izjavljuje Nejla Safić, lokalna predstavnica iz Sanskog Mosta i učesnica edukacije.

Poruke za sutra!

“Edukacija za lokalne predstavnike u Travniku je bila kruna rada cijele mentorske regije u proteklom periodu kojeg je upotpunilo 19 lokalnih zajednica iz cijelog dijela Krajine i Srednje Bosne svojim učešćem, zalaganjem u radu kao i druženjem. Ono što nam je bilo bitno jeste da srednjoškolci dobiju potrebno znanje za rad u svojim lokalnim timovima kao i mehanizme učešća u procesima donošenja odluka koji ih se tiču. Pored svega toga ono što je meni bilo važno kao mentorici jeste da se srednjoškolci upoznaju i uvežu kako kroz druženja tako i suradnje koje će se desiti i da znaju da možda dijele isti problem sa nekim drugim srednjoškolcem i mogu raditi zajedno na njihovom rješenju. Definitivno srednjoškolci znaju svoje ciljeve i žele raditi na promjenama u svojim zajednicama kao i školama i okruženju u kojem se nalaze. ASuBiH je uvijek tu za svakog srednjoškolca!”, izjavljuje Sabina Hujić, mentorica regije Pegaz i trenerica na edukaciji.