Novosti & projekti, You.th Participate

Održana edukacija u Konjicu za predstavnike lokalnih zajednica!

Nakon održane edukacije za lokalne predstavnike u Bijeljini, ASuBiH održao edukaciju i u Konjicu!

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) okuplja preko 1800 srednjoškolaca unutar 72 lokalne zajednice radeći na poboljšanju statusa srednjoškolaca i boreći se za njihova prava. Lokalni timovi su ogranci organizacije, koji djeluju u lokalnim zajednicama širom BiH i okupljaju srednjoškolce predvođene koordinatorom lokalnog tima. Lokalni timovi su podijeljeni u tri regije: Feniks, Kerber i Pegaz.

Ko, kad, gdje i zašto?

Druga po redu edukacija održana je za mentorsku regiju Feniks u Konjicu, u vremenskom periodu 02. – 04. jula 2021. godine, u “Garden city” hotelu. Edukacija za lokalne predstavnike okupila je 19  učesnika iz 15 različitih lokalnih zajednica, a za cilj imala je edukovati i osnažiti učesnike za njihov daljnji rad u zajednicama. Učesnici su učili o liderstvu i timskom radu, ali i o definisanju problema, omladinskoj problematici, problemima sa kojima se susreću u lokalnim zajednicama, te kako utjecati na iste, naći riješenje i kome se obratiti. Kroz sve to, učili su i o osnovama projekata, kao i o javnom govoru, jer je to znanje koje će im sigurno dobro poslužiti. Voditelji edukacije bili su mentor Omar Konjičanin, zajedno sa V.D. predsjednika organizacije Aleksandrom Đorem i Projektni koordinator, Faruk Topuz.

Sa stečenim znanjem i vještinama, učesnici su spremni za daljnji angažman u svojim lokalnim zajednicama i prenošenje znanja!

Osvrt naših učesnika edukacije!

“Edukacija za regionalne predstavnike se pokazala kao odličan format u kojem sam usavršio svoje vještine i naravno naučio nešto novo. Sve što sam naučio probat ću prenijeti članovi svojih lokalnih zajednica te s njima iskoristiti stečeno znanje na što bolji način. Edukacija mi je dala znanja u područjima u kojima nisam na svom terenu, produbila je ono što već znam. Upoznao sam svoje vršnjake iz drugih zajednica, te je po mom mišljenju ova edukacija premašila očekivanja. Naš mentor se potrudio da atmosfera bude opuštena, ali i misaono produktivna, što mi se izrazito sviđalo!”, izjavljuje Marko Leko, lokalni predstavnik iz Posušja i učesnik edukacije.

“S obzirom na to da sam nedavno postala koordinatorica tima u Foči, bila sam jako uzbuđena što ću učestvovati na ovoj edukaciji. Očekivala sam mnoštvo savjeta, iskusnih ljudi voljnih pomoći i novih saznanja. Dobila sam ne samo to nego i mnogo više. Kući sam se vratila edukovana o mnogim temama neophodnim jednom srednjoškolcu koji ne želi biti tih i ćutati o pitanjima koja ga se tiču. Neke od njih su liderstvo, demokratsko društvo, javni govor, te zakon o mladima na šta bih stavila poseban akcenat. Osim toga, stekla sam mnogo novih prijatelja s kojima ću ubuduće, nadam se uspješno sarađivati.”, izjavljuje Ksenija Kulić, lokalni predstavnik iz Foče i učesnica edukacije.

Poruke za sutra!

“Ovo je bila moja prva edukacija koju sam održao za srednjoškolce i  jako sam ponosan, prije svega na učesnike koji su me motivisali da nastavim raditi, a nakon toga i na sebe. Ova tri dana učenja, zabave, druženja i upoznavanja sa divnim mladim osobama koje su spremne da aktivno rade u svojim lokalnim zajednicama, će mi ostati zauvijek u pamćenju. Edukacija mi je otvorila nove puteve, nove vidike koje će mi dosta pomoći kroz život. Učesnici su većinom bili prvi put na ASuBiH-ovom događaju i nadam se da će im ova edukacija biti podstrek da nastave dalje aktivno raditi u svojim lokalnim zajednicama. Bosna i Hercegovina ima veoma kvalitetne mlade ljude koji su spremni da daju svoj doprinos, ali ne i da budu tihi. Nadam se da će lokalne zajednice prepoznati njihov trud, rad i angažman, te im pomoći u realizovanju njihovih ideja. Živimo u tranziciji, a nadam se da ćemo mi kao mlade osobe ubrzati taj proces i učiniti društvo boljim! Nemoj biti tih, reci ASuBiH! 💛“, izjavljuje Omar Konjičanin, mentor regije Feniks i trener na edukaciji.

 

Pored ove, ASuBiH će održati još 1 edukacija za lokalne predstavnike i jednu za PR Menadžere, te tako okupiti i preostale predstavnike lokalnih zajednica kako bismo bili sigurni da će srednjoškolci širom BiH dobiti kvalitetnu edukaciju koja će im pomoći u daljnjem radu. Stay tuned za lokaciju sljedeće edukacije!