Novosti & projekti, You.th Participate

Održana edukacija u Bijeljini za predstavnike lokalnih zajednica!

ASuBiH održao edukaciju za predstavnike lokalnih zajednica!

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) okuplja preko 1800 srednjoškolaca unutar 72 lokalne zajednice radeći na poboljšanju statusa srednjoškolaca i boreći se za njihova prava. Lokalni timovi su ogranci organizacije, koji djeluju u lokalnim zajednicama širom BiH i okupljaju srednjoškolce predvođene koordinatorom lokalnog tima. Lokalni timovi su podijeljeni u tri regije: Feniks, Kerber i Pegaz.

Ko, kad, gdje i zašto?

Svake godine, ASuBiH organizuje tri edukacije za lokalne predstavnike kroz naš projekat You.th Participate, odnosno srednjoškolce sve tri regije, te jednu za lokalne PR Menadžere ASuBiH-a, a prva takva edukacija održana je za regiju Kerber u periodu 25. – 27.06.2021. godine, u etno selu “Stanišići”. Edukacija za lokalne predstavnike okupila je 21 učesnika iz 19 lokalnih zajednica, kroz koju smo nastojali edukovati i osnažiti učesnike za njihov daljnji rad u zajednicama. Učesnici su učili o liderstvu i timskom radu, ali i o definisanju problema, omladinskoj problematici, problemima sa kojima se susreću u lokalnim zajednicama, te kako utjecati na iste, naći riješenje i kome se obratiti. Kroz sve to, učili su i o osnovama projekata, kao i o javnom govoru, jer je to znanje koje će im sigurno dobro poslužiti. Voditelji edukacije bili su mentor Arman Ćulah, zajedno sa V.D. predsjednika organizacije Aleksandrom Đorem i Projektni koordinator, Faruk Topuz.

Sa stečenim znanjem i vještinama, učesnici su spremni za daljnji angažman u svojim lokalnim zajednicama i prenošenje znanja!

Osvrt naših učesnika edukacije!

“Edukacija za lokalne predstavnike mi nije samo pružila dosta znanja koje jedva čekam prenijeti svojim lokalcima, već i priliku da osjetim pravu čar ASuBiH-a i upoznam srednjoškolce iz različitih lokalnih zajednica. Iako su zajednice iz kojih dolazimo dosta različite, ipak smo u njima primjetili slične probleme koji muče srednjoškolce, te se pričajući o tim problemima izuzetno povezali i stvorili predivno prijateljstvo!”, izjavljuje Emana Suljendić, lokalni predstavnik iz Tuzle i učesnik edukacije.

” Edukacija u Bijeljini je za mene velika nagrada za tri godine aktivnog i konstantnog učešća u nevladinom sektoru. Imao sam priliku primiti kvalitetnu dozu znanja i upoznati osobe koje su u svakom trenutku spremne napraviti svjetlo na kraju tunela. U Srebrenik se vratila osoba koja je jedan korak bliže zacrtanom cilju na samoizgradnji ali i izgradnji zajednice. Povratkom sam odlučio raditi na pokretanju LT Srebrenik bez obzira koliko vremena, rada i odricanja to iziskivalo, jer u tome i leži sva ljepota ASuBiHa.”, izjavljuje Kenan Pedljić, lokalni predstavnik iz Srebrenika i učesnik edukacije.

Poruke za sutra!

“Edukacija za lokalne predstavnike našeg projekta YOU.th participate koju smo održali u Bijeljini je za cilj imala da spoji mlade aktivne srednjoškolce mentorske regije Kerber kao lidere koji će motivisati svoje vršnjake da zajedno stečeno znanje koriste u svom aktivističkom radu u lokalnim zajednicama. Sa ponosom mogu reći da je taj cilj ispunjen i da mi je bila izuzetna čast edukovati i raditi sa srednjoškolcima koji su iskoristili ovu priliku da aktivno rade na sebi i svojim kapacitetima, uživaju u iskrenom druženju i kreiraju planove kako timski pomoći jedni drugima pri realizaciji svojih ideja. Hvala vam što uporno dokazujete koliko srednjoškolci mogu i žele!”, izjavljuje Arman Ćulah, mentor regije Kerber i trener na edukaciji.

 

Pored ove, ASuBiH će održati još 2 edukacije za lokalne predstavnike, te tako okupiti i preostale predstavnike lokalnih zajednica kako bismo bili sigurni da će srednjoškolci širom BiH dobiti kvalitetnu edukaciju koja će im pomoći u daljnjem radu. Nemoj biti tih! <3