Novosti & projekti, You.th Participate

Održana edukacija za lokalne predstavnike u Banjoj Luci!

Tokom proteklog vikenda, održana je prva edukacija za lokalne predstavnike naše organizacije!

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) okuplja preko 1700 srednjoškolaca unutar 69 lokalnih zajednica radeći na poboljšanju statusa srednjoškolaca. Lokalni timovi su podružnice organizacije koje djeluju u lokalnim zajednicama i okupljaju srednjoškolce predvođene koordinatorom lokalnog tima. Lokalni timovi podijeljeni su u tri regije, a svake godine organizuju se tri edukacije za lokalne predstavnike koje okupljaju lokalne koordinatore, odnosno srednjoškolce sve tri regije.

Prva takva edukacija održana je u Banjoj Luci, u vremenskom periodu 10. – 12. jula 2020. godine, u hotelu “Palace”.
Edukacija za lokalne predstavnike okupila je 21 učesnika iz 20 lokalnih zajednica, a za cilj imala je edukovati i osnažiti učesnike za njihov daljnji rad u zajednicama. Ono o čemu su učesnici najviše učili jeste liderstvo i timski rad ali i  defininisanje problema, omladinske problematike, problema sa kojima se susreću u lokalnim zajednicama, kako utjecati na probleme, osnove projekata te javni govor i prezentovanje kroz fokus grupe.
Treneri edukacije bili su mentorica Jovana Jotanović, predsjednica organizacije Azra Sorguč, član Upravnog odbora Ademir Čaušević i Projektni koordinator, Faruk Topuz.
Sa stečenim znanjem i vještinama učesnici su spremni za daljnji angažman u zajednicama i prenošenje znanja članovima lokalnih timova te vam u prilogu donosimo osvrt učesnika edukacije :

“Dolazeći na edukaciju, nisam očekivao ono što sam tamo našao, a to je grupa jako pozitivnih mladih ljudi, jako dobra atmosfera i mnogo znanja koje sam pokupio. Čak ni COVID-19 nije umanjio produktivnost, posvećenost i rezultate. Sa sve maskama i rukavicama, odradili smo jedan jako dobar posao. Jedva čekam da sva nova znanja prenesem na svoj lokalni tim. Ova edukacija će kako meni, tako i mom lokalnom timu pomoći u daljim aktivnostima., izjavljuje Ajdin Bradarić, lokalni predstavnik iz Doboja i učesnik edukacije.

“Edukacija za predstavnike lokalnih timova u Banjoj Luci imala je za cilj da nakon online edukacije: osnaži, motiviše, nauči i obuči srednjoškolce iz ove regije kako da postave cilj i zajednički krenu stvarati pozitivnu promjenu o kojoj stalno slušaju i ka kojoj stalno teže. Srednjoškolci su kroz timski rad u fokus grupama definisali probleme koji ih se tiču i sa kojima se susreću nakon čega su osmišljali načine rješavanja tih problema i kome da se obrate po pitanju istih. Želim naglasiti da sam ja, kao njihov mentor, zaista pozitivno iznenađena njihovom uključenošću u radionice, diskusije, željom za radom i sticanjem novih znanja. Na ovaj način i ovim putem oni su meni po ko zna koji put otvorili oči i dokazali da stvarno jesu najbolji. Na kraju, oni su mene motivisali i inspirisali da zajednički radimo još bolje, jače i upornije. Srednjoškolci moji, zapamtite, vi ste srednjoškolci – vi možete sve! Granica nema – uvijek smo izvan okvira. , kaže Jovana Jotanović, mentorica lokalnih timova i trenerica na edukaciji.

 

“Kao malo noviji koordinator lokalnog tima, pored Online edukacije, nisam imao baš puno edukacija na slične teme… Obrađivali smo teme koje su stvarno bitne za naše lokalne zajednice, nešto što možemo i što hoćemo kasnije iskoristiti… Od samog dolaska u Banja Luku, osjetio sam prelijepu atmosferu kako od Organizacionog tima, tako i od ostalih učesnika.. Jako mi je drago što sam imao priliku da se sa svima upoznam i da svi učimo o temama relevantnim za nas!
Ja sam toliko motivisan poslije ovoga, pucam od ideja, i vjerujem i znam kako ću zajedno sa mojim lokalnim timom napraviti PROMJENE! Hvala Organizacionom timu i mentorici Jovani na sjajnom gostoprimstvu i odličnom znanju.”, tvrdi Ismar Ajkunić, lokalni predstavnik iz Gradačca i učesnik edukacije.