Novosti & projekti, You.th Participate

Održana edukacija za lokalne predstavnike u Tuzli!

Nakon održane edukacije za lokalne predstavnike u Banjoj Luci, druga takva edukacija održana je i u Tuzli!

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) okuplja preko 1700 srednjoškolaca unutar 69 lokalnih zajednica radeći na poboljšanju statusa srednjoškolaca. Lokalni timovi su podružnice organizacije koje djeluju u lokalnim zajednicama i okupljaju srednjoškolce predvođene koordinatorom lokalnog tima. Lokalni timovi podijeljeni su u tri regije, a svake godine organizuju se tri edukacije za lokalne predstavnike koje okupljaju lokalne koordinatore, odnosno srednjoškolce sve tri regije.

Druga po redu edukacija održana je u Tuzli, u vremenskom periodu 17. – 19. jula 2020. godine, u multifunkcionalnoj trening kući “Labirint”.
Edukacija za lokalne predstavnike okupila je 20 učesnika iz 14 različitih lokalnih zajednica, a za cilj imala je edukovati i osnažiti učesnike za njihov daljnji rad u zajednicama. Ono o čemu su učesnici najviše učili jeste liderstvo i timski rad ali i  defininisanje problema, omladinske problematike, problema sa kojima se susreću u lokalnim zajednicama, kako utjecati na probleme, osnove projekata te javni govor i prezentovanje kroz fokus grupe.
Treneri edukacije bili su mentorica Jovana Jotanović, predsjednica organizacije Azra Sorguč, članica Upravnog odbora Irma Rešidović i Projektni koordinator, Faruk Topuz.

Sa stečenim znanjem i vještinama učesnici su spremni za daljnji angažman u zajednicama i prenošenje znanja članovima lokalnih timova te vam u prilogu donosimo osvrt učesnika edukacije :

“Prije svega, počastvovan sam što sam izabran kao lokalni predstavnik Goražda na ovom projektu. Vjerujem da je ova edukacija prošla uspješno i da predstavlja važnu prekretnicu kod svih učesnika ove edukacije. Zajedno smo prošli kroz najbitnije cjeline u omladinskom aktivizmu I liderstvu koje će zasigurno biti od pomoći u našim životima. Drago mi je što sam imao priliku raditi sa fantastičnim ljudima koji žele aktivno učestvovati u svojim lokalnim zajednicama.” , kaže Adnan Ferhatović, lokalni predstavnik iz Goražda i učesnik edukacije.

Najiskrenije moram priznati da je ovo jedna od najboljih edukacija gdje sam prisustvovala, ne umanjujući važnost prethodnih ni u jednom momentu. U sklopu ove edukacije  prošli smo kroz edukaciju iz narednih oblasti : liderstvo, timski rad, demoratsko društvo, civilno društvo, procesi donošenja odluka, definisanje omladinske problematike i osnove projektnog menadžmenta. Proces edukacije je trajao 3 dana (sve skupa) i od nas se tražilo da našim naporom, trudom i voljom dođemo do zaključka, do novonaučenih lekcija, kako specifičnih u određenoj oblasti, tako i životnih. Također, mi smo naučili koliko je timski rad zapravo važan i kako svi mi zapravo možemo pridonijeti našim dragocjenim zajednicama kao jedno, kako sa nekim banalnostima kao pojedinci možemo napredovati do velikog i značajnog projekta kao predstavnici Lokalnog tima Tešanj. Što bi L.N. Tolstoj rekao : Znanje je tek onda znanje kad je stečeno naporom vlastite misli, a ne pamćenjem. NEMOJ BITI TIH, RECI ASuBiH!”, izjavljuje Sabina Ahmetović, lokalna predstavnica iz Tešnja i učesnica edukacije.

“Smatram da je ova edukacija uspjela zadovoljiti ciljeve You.th Participate projekta, ali i ciljeve svih učesnika. Iznimno mi je drago što sam bila dio ove priče te kao takva edukovala srednjoškolce ali i učila od njih samih, upoznala divne umove iz različitih zajednica Sjeveroistočne Bosne te sa ponosom mogu tvrditi da nas zastupaju fantastični srednjoškolci šireći ASuBiH priču u pravom smjeru!”, govori Irma Rešidović, članica Upravnog odbora i trenerica na edukaciji.