Novosti & projekti, You.th Participate

Održana edukacija za lokalne predstavnike u Mostaru!

Posljednja ali nikako manje važna edukacija za lokalne predstavnike – koordinatore lokalnih timova, održana je u Mostaru!

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) okuplja preko 1700 srednjoškolaca unutar 69 lokalnih zajednica radeći na poboljšanju statusa srednjoškolaca. Lokalni timovi su podružnice organizacije koje djeluju u lokalnim zajednicama i okupljaju srednjoškolce predvođene koordinatorom lokalnog tima. Lokalni timovi podijeljeni su u tri regije, a svake godine organizuju se tri edukacije za lokalne predstavnike koje okupljaju lokalne koordinatore, odnosno srednjoškolce sve tri regije.

Treća po redu edukacija održana je u Mostaru, u vremenskom periodu 24. – 26. jula 2020. godine, u hotelu “Almira” Mostar.
Edukacija za lokalne predstavnike okupila je 21 učesnika iz 15 različitih lokalnih zajednica, a za cilj imala je edukovati i osnažiti učesnike za njihov daljnji rad u zajednicama. Ono o čemu su učesnici najviše učili jeste liderstvo i timski rad ali i  defininisanje problema, omladinske problematike, problema sa kojima se susreću u lokalnim zajednicama, kako utjecati na probleme, osnove projekata te javni govor i prezentovanje kroz fokus grupe.
Treneri edukacije bili su mentorica Jovana Jotanović, predsjednica organizacije Azra Sorguč, članica Upravnog odbora Almedina Išerić i Projektni koordinator, Faruk Topuz.

Sa stečenim znanjem i vještinama učesnici su spremni za daljnji angažman u zajednicama i prenošenje znanja članovima lokalnih timova te vam u prilogu donosimo osvrt učesnika edukacije :

Edukacija mi je omogućila da proširim svoja znanja i vještine iz oblasti koje su obrađivane. Jedno jako lijepo druženje sa mladim ljudima širom Bosne i Hercegovine, koje smo na kraju odlikovali prijateljstvom. Motivacija i uspomene su nešto što će uvijek da me podsjeća na Mostar i na ovu edukaciju., kaže Aleksadra Đorem, lokalna predstavnica iz Istočnog Sarajeva i učesnica edukacije.

Zahvaljujući edukaciji, stekla sam nova znanja i vještine koje ću rado prenijeti na svoju zajednicu. Drago mi je što sam imala tu čast i biti sa svim tim divnim ljudima. Najbitnije od svega, da to nije bila samo obična edukacija, nego nešto što se ne zaboravlja. Ta divna druženja, koja jesu trajala kratko, ali sasvim dovoljno da se ostvare nova prijateljstva. Jedva čekam naše novo zajedničko druženje i učenje., govori Salma Hasanović, lokalna predstavnica iz Stoca i učesnica edukacije.

ASuBiH je opet pokazao zašto je najbolja organizacija za srednjoškolce, jer predstavnici lokalnih zajednica, tačnije njih 62., su pokazali da iako “vlada” pandemija, neće nas spriječiti da širimo znanje i svoja iskustva! Kao neko ko je bio dio organizacionog tima, smatram da su edukacije prošle i više nego super, i da je ovo dobra početna pozicija za daljne aktivnosti koje nam slijede. Ovim putem se želim zahvaliti hotelu “Palas” u Banjaluci, trening kući “Labirint” u Tuzli i hotelu “Almira” u Mostaru za odlično gostoprimstvo i na tome što su omogućili srednjoškolcima priliku da uče, ali i da se druže i sklapaju nova prijateljstva! Sve ostalo su rekli učesnici samih edukacija, ono što ja mogu dodati jeste samo da ovo nije kraj, već jedan novi početak za stub našeg društva (srednjoškolce) u Bosni i Hercegovini. Nemoj biti tih, reci ASuBiH!“, izjavljuje Faruk Topuz, Projekt koordinator You.th Participate-a.