Edukacije/kampovi, IKV, Istraživanja, Novosti & projekti

Realizovan kamp “I kopija vrijedi” na Boračkom jezeru!

Na suncem obasjanom Boračkom jezeru, u periodu od 3. do 6. augusta, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT i Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, realizovala je kamp “I kopija vrijedi” 2020. i time obilježila još jednu najljepšu priču ovog ljeta!

Ovaj edukativni kamp okupio je ukupno 45 učesnika/učesnica – srednjoškolaca, koji su sa trenerima imali priliku raditi, učiti i iznositi stavove o različitim tematikama. Naravno, fokus našeg kampa bio je priprema omladinskih facilitatora za sprovođenje istraživanja u 28 različitih lokalnih zajednica. Za ova četiri dana trajanja kampa, učesnici su imali priliku učiti o zagovaračkim inicijativama, historijatu inicijative “I kopija vrijedi”, istraživanjima i sprovođenju istih, fokus grupama, vođenju intervjua i tome sličnim temama.

No, najljepša priča ovog ljeta ne završava samo tako, već se proteže i na jesen i na zimu! Naše aktivnosti se nastavljaju, pa tako i naši učesnici, osposobljeni facilitatori iz 28 lokalnih zajednica, sprovodit će istraživanje o provedbi i uspješnosti inivijative “I kopija vrijedi” u svojim lokalnim zajednicama. Nakon ispitivanja stavova srednjoškolaca o pomenutoj temi, uslijedit će kreiranje dokumenta koji će biti dostupan javnosti pod nazivom “Informacije o provedbi i uspješnosti inicijative “I kopija vrijedi”. Ono što nas najviše raduje jeste da, poslije formiranog dokumenta, krećemo u zagovaranje provedbe inicijative na Univerzitetima u Republici Srpskoj, i to u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci.

Ne daj da ti obrazovanje blijedi, dopusti da I KOPIJA VRIJEDI!