Istraživanja, Novosti & projekti, You.th Participate

Održana prva uživo obuka za Istraživanje o učešću mladih u procesima donošenja odluka u BiH!

Nakon šest online obuka održanih povodom Istraživanja o učešću mladih u procesima donošenja odluka u Bosni i Hercegovini, na red je došlo održavanje i prve obuke uživo!
Obuka za istraživanje održala se u sali Vijeća mladih Stari Grad i trajala je 4 dana i to od 17.9. do 20.9. Obuci je prisustvovalo 14 učesnika, iz 8 različitih lokalnih zajednica. Trening je vodio Zlatan Jovanović iz ProMentea, sa kojim sprovodimo istraživanje.
Kroz četiri dana obuke polaznici su imali priliku produbiti temu učešća mladih u procesima odlučivanja kroz aktuelnu problematiku koja se tiče mladih, ali i čitavog bosanskohercegovačkog društva. Raspravljali smo o individualnoj i društvenoj ulozi religije u procesima odlučivanja te o psihološkim procesima i stilovima koji stoje u pozadini donošenja odluka. Zatim smo govorili o logičkom rasuđivanju koje je temelj naučne metode ali i ponavljali osnovne pojmove i faze istraživačkog procesa o kojima smo imali priliku razgovarati na prethodnim online obukama, ovaj put na primjeru eksperimentalnog istraživanja o utjecaju alkohola na prosuđivanje.
Naše znanje smo po prvi put i praktično primijenili. Učesnici su dizajnirali, proveli i prezentirali dva istraživanja, jedno na temu migrantske krize u Bosni i Hercegovini, i drugo o odabiru fakulteta. Temu imigracija smo produbili vježbom kvalitativnih tehnika, odnosno kroz intervju sa gostom psihologom koji radi u jednom prihvatnom centru za migrante, te kroz debatu o tome da li su imigracije dobre za Bosnu i Hercegovinu.
Intenzivnu četverodnevnu obuku smo završili sa raspodjelom zadataka za naredne faze našeg istraživanja o učešću mladih u Bosni i Hercegovini u procesima odlučivanja.
“Čast mi je bila biti dio prve obuke uživo za Istraživanje o mladima u procesu donošenja odluka u BiH, kao jedan od istraživača. Iako nisam bio u mogućnosti biti tu prvi dan, drugi dan se uključujem u sam rad i sve aktivnosti te započinjem širiti svoje znanje o ovoj temi. Kroz praktične vježbe i zanimljive radionice, naš trener Zlatan nas je kako naučio dosta stvari, tako i motivisao za daljnji rad na ovom projektu. Trenutno me drži jako iščekivanje prema završetku Istraživanja i publikacije rezultata, da se iskoriste u dobre svrhe i poboljšanju statusa mladih u BiH.” , kaže Ismar Ajkunić, učesnik Istraživanja iz Gradačca.
“Ova edukacija je bila za mene jedno predivno iskustvo koje bih definitivno voljela ponoviti. Ušla sam neupućena u istraživanje, a izašla sa velikim znanjem. Naučila sam toliko, a u isto vrijeme se zbližila i upoznala sa srednjoškolcima širom BiH. Voljela bih da nastavimo da diskutujemo i analiziramo slične teme jer na nama ostaje budućnost, koju zajedno gradimo. Puno se radujem našem ponovnom susretu!”, izjavljuje Kiara Kurušević, učesnica Istraživanja iz Modriče.
Ovom aktivnošću završavamo sa obukama za učesnike istraživanja i počinjemo raditi na praktičnom dijelu!