Novosti & projekti, Pozitivne priče

Pozitivna priča-Busovača (Lamija Muminović)

Kada sam vidjela da je tema ovog konkursa usmjerena ka profesorima, odmah sam znala ko može biti moja inspiracija da napišem priču.
To je naš profesor engleskog, profesor Amer Buljina.
Neki profesori ne znaju učiniti čas zanimljivim, međutim to nije slučaj kod profesora Amera. Kod njega su časovi itekako interesantni i zabavni, a uvijek se nauči ponešto novo. Većinom postiže kompromise s učenicima tako da rijetko kad dijeli loše ocjene i zapisuje u napomene. Njegovi časovi me insprišu da budem bolja u školi i da se interesujem za razne oblasti. Nauka, književnost i umjetnost nisu strani na našim časovima iz engleskog jezika. Kreativno učenje koje vas motivira da iznesete svoj stav povodom nečega je nešto što je osvježenje unutarog dosadnog školskog gradiva. Gramatičke zavrzlame su nerijetko rebusi ili ukrštenice koje dok riješite učite, a da toga niste ni svijesni. Koliko dobrobiti od stranog jezika čovjek ima, gdje god se zadesite jezik je potreban kao sredstvo komunikacije. Bogatija sam svakim danom onim što naučim kod svoga profesora. I van nastave odnos s učenicima mu je za svaku pohvalu. Pored školskih obaveza ovaj profesor je aktivan u mnogobrojnim drugim aktivnostima. Subotom, kada većina profesora odmara,naš profesor sa svojim kolegom Josipom Lukinom održava dodatne časove engleskog tj. vode programe Access i Lead. Profesor Amer je uvijek raspoložen za razgovor, izuzetno je smiren i staložen. Nerijetko ćete ga vidjeti da sjedi na klupi ispred  škole i interesuje se za svoje učenike i neobavezno razgovara sa njima. Učenici koji su bili njegov razred tri godine su učenici mašinske struke. Profesor Amer se toliko trudio da im pomogne da se dokažu i da probudi u njima interesovanje za razne aktivnosti. Trudio se da svakom od njih pruži novu šansu i nauči ih ljepoti života i obrazovanja. Od jednog dobrog druga sam čula da su to sve učenici iz jako komplikovanih porodica sa teškim ljudskim sudbinama i pričama. On ih je učinio da osjete šta je zajednica, razred i ljubav. Naučio ih je da je nekome stalo do njih. Otklonio je sa tih momaka etiketu „lošeg”. Gledala sam ga na dodjeli diploma, tako je bio ponosan  što su ta djeca dio njegovog rada i jedan divan produkt  odgojno-obrazovnog procesa.
Spreman je da učenike vodi na mnogobrojne seminare koji im pomažu u njihovom daljem obrazovanju. Iz ličnog iskustva znam da ti seminari odlično prođu. Iskustva koja steknemo na tim seminarima i poznanstva koja se dogode pretvaraju ljude u doživotne prijatelje. Jako mi je drago što jedan ovakav profesor radi u našoj školi i pridonosi našem obrazovanju i odgoju. Sigurna sam da većina učenika iz moje, a također i iz drugih škola koji su ga imali prilike upoznat,  imaju samo riječi hvale za ovog prvenstveno dobrog čovjeka u duši, pa tek onda profesora.
Moj profesor  me inspiriše da budem još bolja, od njega učim i sretan je svako ko je njegov učenik. Hvala Vam profesore Amere.

Lamija  Muminović

222 Glasova