Novosti & projekti, Socijalni dan

“Iglanje ili igranje”

Članovi lokalnog tima Tešanj Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini su realizovali kamp od srednjoškolaca za srednjoškolce. Kamp pod nazivom “Iglanje ili igranje je trajao 4 dana i od 29.6. do 2.7. ove godine na osnovu vršnjačke edukacije obrađivale su se teme narkomanije, ovisnosti, mentalnog zdravlja i ostalih srodnih tema. U toku trajanja kampa učesnici su imali priliku posjetiti izletište Stupa, izvorište Oaze udaljenu 6 kilometara, a sve u okviru promocije zdravog života. Učesnici su imali priliku poslušati predavanje inspektora, slušati iskustva osoba koje su se izliječile od ovisnosti, učiti o izviđačkim vještinama čvorologije i topografije, učiti i pucati iz streljačke puške, učiti o prvoj pomoći sa osvrtom na najčešće povrede u prirodi, uživati u filmskoj večeri i večeri oko logorske vatre pod zvjezdanim nebom. Posljednji dan kampa učesnici su imali priliku posjetiti Gradinu. Cilj kampa je bio osnaživanje životnih kapaciteta kako učesnici ne bi došli u iskušenje probavanja narkotika i detaljna i opširna edukacija o svakoj od dostupnih i široko rasprostanjenih droga od stručnjaka i svojih vršnjaka koji su osposobljeni za ovakvu edukaciju. Pored toga, jedan od ciljeva bio je i podsticanje mladih na aktivizam i povezivanje sa srodnim organizacijama. Srednjoškolci su odlučili aktivno djelovati protiv navedenog problema.

Organizacioni tim su sačinjavali Eldar Pezer, Adnan Bahtić i Amil Čvorić.

Kamp je finansijski podržan iz Fonda Socijalnog dana 2018. Pored toga sponzori su: Općina Tešanj, Mepromex, Madi, Inox Ajanović, Saračević specijalni čelik, Oaza i Tešanjski Dijamant.

Amina iz Žepča za ovaj kamp ima samo riječi hvale: “Kao osoba koja se prvi put prijavila na ovakvu vrstu kampa, moram istaći da su moja očekivanja bila itekako nadmašena. Sama ideja kampa, te tema na koju smo se fokusirali, predstavlja jedan od vodećih problema sa kojima se mladi danas susreću. Sa izuzetno prijatnim društvom sam na različitim radionicama razmjenjivala mišljenja i iskustva. Moram istaknuti da je cijelo druženje bilo jako kvalitetno, te prožeto širokim sadržajem. Nama učesnicima su bile pružene razne prilike za nova saznanja i vještine. Moram pohvaliti organizacioni tim za požrtvovanost, te predanost i zalaganje zbog čega je ponajviše ovaj kamp bio uspješan. Drago mi je što sam u Tešanj otišla bez da ikog poznajem, a vratila se u svoj grad sa mnogo novih i pažnje vrijednih drugara. Kao “šlag na tortu” definitivno biram logorsku vatru, te druženje i pjevanje pod zvjezdama. Sve u svemu, jedno prelijepo iskustvo kojeg ću se uvijek rado sjećati.”

Merima iz Kakanja za ovaj kamp kaže: “Ovaj kamp je zaista bio neprocjenljivo iskustvo. Naučili smo mnogo o problemima konzumiranja natkotika i to nam je prezentovano i od strane policije, bivšeg narkomana, a naposlijetku i naših vršnjaka gdje smo podijelili svoja iskustva i razmišljanja i tako pomogli jedni drugima i proširili svoju perspektivu. Pored osnovne tematike, dobili smo čak i priliku da se okušamo u streljaštvu, posjetimo Gradinu, steknemo neka od osnovnih znanja iz prve pomoći na izletu u prirodi. Na ovom kampu sam doživjela i prvo iskustvo logorske vatre i ležanja pod zvijezdama. Općenito je sve vrijeme vladala neopisiva atmosfera; ne samo da smo se upoznali, već sam se istinski povezali i kamp nam je svima pomogao u izgradnji svoje ličnosti, te obogatio naš život jednim lijepim, važnim i nezaboravnim iskustvom. I da, posebno moram istaći da je hrana bila odlična i da smo imali sve potrebne stvari za sve edukativne aktivnosti i razonodu!”