Novosti & projekti, Pozitivne priče

Pozitivne priče 2019-Uži krug

Već četvrtu godinu Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini raspisuje konkurs za dostavljanje pozitivnih priča o iskustvima u školi.

Cilj projekta „Pozitivne priče“ jeste da se javnosti pokažu pozitivni primjeri u školama, ali i da se naglasi važnost profesora u životu jednog srednjoškolca. Ove godine odlučili smo da tema bude SLOBODNA (vi dajete naslov), ali trebat ćete svoje priče usmjeriti ka svojim profesorima. Oni nas ne uče samo formalnim lekcijama, nego i životnim!  Ako jedan pravnik ne obavlja svoj posao najbolje imamo izgubljen slučaj na sudu, a ukoliko jedan stolar ne nauči obrađivati drvo, imamo nestabilnu stolicu.

Ali ako jedan profesor ne obavlja uredno svoj posao imamo izgubljenu generaciju. Pozitivne priče su tu da ruše barijere između profesora i učenika, tu su da obaraju predrasude o odnosu profesor-učenik i tu su da pokažu heroje sa kredom u ruci koji već godinama od bosanskohercegovačke nezrele djece isklesavaju dijamante,uspješne doktore, naučnike i biznismene. 

Pozitivne priče mogli ste dostaviti na mail konkurs@asubih.ba najkasnije do 20.6.2019.

Pozitivne priče koje su ušle u uži krug su:
1. Lokalni tim Brčko – Elma Hasić
2.Lokalni tim Doboj – Ivana Stanković
3.Lokalni tim Busovača – Amela Aletić
4. Lokalni tim Kakanj – Berina Šljivo
5. Lokalni tim Šamac – Magdalena Savić
6. Lokalni tim Čelić – Azra Abdurahmanović
7. Lokalni tim Bugojno – Amar Velagić
8. Lokalni tim Bosanski Petrovac – Sabina Hujić
9. Lokalni tim Busovača – Lamija Muminović
10. Lokalni tim Čelić – Sead Fazlić

NAGRADE I PROCES ODABIRA NAJBOLJE PRIČE 
Ove godine smo izmijenili proces odabira.

Korak 1: Nakon što su pristigle sve pozitivne priče, komisija koju čini: član UO, predsjednik organizacije i jedan član ASuBiH-a odabrali su 10 najboljih koje ulaze u uži krug.

Korak 2: Na našoj web stranici ćemo otvoriti glasanje koje će trajati mjesec dana od dana objavljivanja užeg kruga. Glasanje će se vršiti klikom na “srce” na www.asubih.ba u kategoriji pozitivnih priča.
Napomena: Glasanje na web stranici neće odlučiti pobjednika, ali će biti plus na cjelokupan zbir bodova glavne komisije.

Korak 3: Nakon što zatvorimo glasanje, komisija koju čine: jedan profesor, književnik i urednik, odabrat će najbolju priču, a junak i autor najbolje pozitivne priče će biti nagrađeni na XII Generalnoj skupštiniAsocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koja će se održati u mjesecu oktobru 2019.

Ovaj konkurs promovira rodno korektan/senzitivan jezik. Tamo gdje se koristi samo jedan rod, a iz konteksta je jasno da se odnosi na oba roda.Razlog korištenja jednog roda je ustupak čitljivosti teksta.