Novosti & projekti

Prijave za “Forum teatre” su otvorene!

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini se godinama bavi pitanjem fenomena “dvije škole pod jednim krovom”, te kroz različite projekte daje priliku mladima da razgovaraju o tome i kreiraju konkretne aktivnosti za nastavak borbe protiv segregacije u obrazovanju.

Najavljujemo vam novi veliki projekat pod nazivom “Forum teatri“, koji je osmišljen tako da uključuje srednjoškolce iz četiri zajednice iz BiH u kojima je prisutan fenomen “dvije škole pod jednim krovom”, a to su: Bugojno, Busovača, Gornji Vakuf – Uskoplje i Stolac.

Šta je Forum teatar?

Forum teatar predstavlja skup igara i vježbi, kojima se učesnici/ce prvo opuštaju, upoznaju, dolaze u kontakt sa svojim tijelom, glasom, upoznaju druge i uče se da rade u timu. Kroz rad, učesnici/ce pojedinačno ili u grupi definišu probleme koje ih lično dotiču, a tiču se zajednice kojoj pripadaju.

Nakon definisanja problema, on počinje da se postepeno iskazuje pozorišnim jezikom, te se kreiraju forum scene. Učesnici/ce Forum Teatra dalje rade na razvijanju likova i uvježbavanju scena. Forum scene su kratke scene u kojima je vrlo konkretno prikazan problem opresije i diskriminacije.

Nakon što se naprave scene koje oslikavaju jedan od problema zajednice, s kojima se pojedinac/ka ili grupe suočavaju, slijedi uvježbavanje. Scene se fiksiraju, uvježbavaju, i grade se likovi.

Zašto baš “Forum teatri”?

Kroz forum teatre u ova četiri grada ćemo dobiti značajne pokazatelje o tome kako je to biti učenik u školi u kojoj je priustan najvidljiviji oblik segregacije. Forum teatar možemo posmatrati i kao svojevrsnu platformu za isprobavanje rješenja, gdje se pojedinci/ke osnažuju da djeluju i da se suočavaju s problemom svoje zajednice i ličnim problemima. Nije cilj da se ponudi sjajno rešenje u scenama, već je cilj ponuditi što više mogućnosti i osjetiti kako je biti u određenoj ulozi, kako bi razumjeli nekoga ko je potlačen, nad kim je vršena diskriminacija po bilo kom osnovu.

U svakoj lokalnoj zajednici će biti po jedna predstava, te će ovaj projekat trajati naredna 4 mjeseca. Prvi korak je prijava i odabir učesnika, a nakon toga će se održati dvodnevne posjete stručnih saradnika u svakoj lokalnoj zajednici, kako bismo ispitali stavove. Poslije toga slijedi priprema i realizacija predstava gdje će učesnici posebno raditi u svojim lokalnim zajednicama, a nakon završetka sve četiri – završna ceremonija!

Prijave traju do 10.07.2019. godine.

Pozivamo sve srednjoškolce/ke iz ova četiri grada da se prijave putem linka:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfBma0efYVwBTc-2TyfjPNaPHqgXYf4p0OLjknVhpOUUnppGg/viewform

Aktivnost „Forum teatri“ je podržano od strane BHRI (Bosnia and Herzegovina Resiliance Initiative) projekta.