Lokalni timovi, Novosti & projekti, Pozitivne srednjoškolske priče, Srednjoškolci pričaju!

Protest srednjoškolaca u Goraždu!

8. oktobra 2020. godine Lokalni tim Goražde Asocijacije srednjoškolaca u BiH je uz pomoć Mreže Vijeća učenika BPK Goražde organizovao protestnu šetnju zbog odluke Vlade BPK Goražde o ukidanju plaćenog prevoza do škole, zbog čega su onemogućili značajnom broju đaka osnovnih i srednjih škola da dolaze na nastavu. Učenicima koji vozare poručeno je da školu mogu pohađati online. U slučaju da to ne žele – da ipak žele prisustvovati nastavi kao i njihovi vršnjaci, primorani su da sami nađu način za prevoz do škole.

U sklopu protesta održan je performans na Gradskom mostu, gdje su srednjoškolci stopirali automobilima i na taj način prikazali svakodnevnicu učenika iz udaljenih područja. Srednjoškolci nisu željeli dozvoliti ovakvu diskriminaciju njihovih vršnjaka iz ruralnih i prigradskih područja, pa su svoje nezadovoljstvo javno pokazali. Pored srednjoškolaca, protestima se pridružio i manji broj drugih sugrađana.

„Razlog današnjeg okupljanja članova Mreže vijeća učenika BPK-a i Lokalnog tima Goražde ASuBiH je neriješeno pitanje prevoza kako srednjoškolaca, tako i osnovnoškolaca. Performansom na mostu smo željeli ukazati na način prevoza učenika u septembru koji su se prevozili autostopom koji ugrožava njihovu sigurnost ili dolazili pješke u školu. Smatramo da je ovo pitanje trebalo biti riješeno prije početka ove školske godine jer su osnovno i dva razreda srednješkolskog obrazovanja obavezni, te je ovim načinom povrijeđeno naše Ustavno pravo, pravo na besplatno obrazovanje. Učenici iz prigradskih i ruralnih mjesta su na ovaj način diskriminisani. Osim problema kvaliteta online nastave u odnosu na tradicionalni način izvođenja, upitna je i socijalizacija učenika. Žao nam je što umjesto da se bavimo učenjem, moramo prava svojih kolega tražiti na ulici. Nadamo se da će se ovo pitanje što brže riješiti kako bi svi učenici imali istu mogućnost dobijanja informacija. Također se nadamo da će se početi planirati dugoročna rješenja.“ – Meriha Ratković, predsjednica Mreže Vijeća učenika BPK Goražde.

„Pridružila sam se protestima jer sam željela dati podršku svim vozarima, uključujući i mene, u borbi za naša rođenjem data prava. Biti vozar u ovoj situaciji je veoma naporno i iscrpljujuće upravo zbog odluka koje se svakodnevno donose. Nadam se da će uskoro doći do trajnih i za nas pozitivnih rješenja. Očekujem pozitivan ishod ovih protesta, jer je prije svega bio veliki odziv mladih i naša priča se proširila cijelom BiH. Nismo šutili, pokrenuli smo se, dobili veliku podršku i nadamo se, izborili za svoja prava.“ – Adna Ahmetspahić, članica Lokalnog tima Goražde.

Nadamo se da će se ovaj problem shvatiti ozbiljno i riješiti u što skorijem roku. Naši srednjoškolci su još jednom pokazali svoju borbenost i aktivizam.
Nismo tihi!!

 

Autorica : Dalila Selimović, PR menadžerica Lokalnog tima Goražde