Novosti & projekti

Održan prvi online trening Grupe volontera

S obzirom na novonastalu situaciju povodom pandemije COVID-19 virusom, trening Grupe volontera predviđen za održavanje uživo, prilagođen je za održavanje online. Tako su članovi Upravnog odbora zajedno sa članovima Grupe volontera, u periodu 3. i 4. maja, održali prvi trening ovakvog tipa – online trening Grupe volontera.
Trening se održavao putem platforme Zoom te su predviđene aktivnosti prilagođene online radu. Grupa volontera se detaljno upoznala sa datim tematikama kojima smo se bavili – kritičkim razmišljanjem, novim projektima, liderstvom ali i njihovim budućim zadacima i ulogama u organizaciji. Dva dana intenzivnog rada i spajanje 20 učesnika iz 15 gradova urodila su produktivnim rezultatima i postignućima.

“Kao srednjoškolci koji vode organizaciju i rade sa mladim ljudima – prvenstveno srednjoškolcima, prvi put smo se susreli sa ovakvim vidom edukacija izvršavajući ih online, i zaista nas mogu pohvaliti da smo se super snašli. Ispunili smo sadržaj predviđen treningom uživo, prilagodili aktivnosti i na kraju produktivno radili. Ponosna sam na Grupu volontera koja se također odlično snašla prilikom rada te uspješno izvršavala date zadatke. Kako se do sada nismo uspjeli okupiti svi zajedno zbog pandemije, čak i online edukacija je zbližila sve srednjoškolce iz preko 15 gradova i izrodila nova prijateljstva, a učvrstila dosadašnja. Neopisivo mi je drago što sam baš ja koordinatorica druge generacije Grupe volontera i što imam priliku raditi sa divnim, vrijednim i inteligentnim srednjoškolcima!”, navodi koordinatorica Grupe volontera i članica Upravnog odbora, Irma Rešidović.

U periodu od 03. do 04. maja sam prisustvovao online treningu Grupe volontera. U ovom dvodnevnom druženju smo se upoznali sa svojim funkcijama i naučili nove stvari koje su nam potrebne za budući rad. Također smo radili na pisanju timskih projekata. Bili smo podijeljeni u četiri tima i imali smo zadatak da napišemo projekate, koji su već realizovani. Moj tim je napravio edukaciju o pisanju projekata. Mnogo sam zahvalan Upravnom odboru na prenesenom znanju, odličnoj atmosferi i druženju., izjavljuje Omar Konjičanin, član Grupe volontera i učesnik online treninga.

“Kada je u pitanju online način rada često sam skeptična da li ću na najbolji mogući način usvojiti nova znanja. Mog skepticizma nije bilo tokom treninga GV-a. Članovi UO-a su na veoma iscrpan, ali i veoma efktivan način prezentirali mnoge bitne tačke koje moramo usvojiti kako bismo na najbolji mogući način obavljali svoje funkcije. Iako smo bili lišeni međusobnog druženja, u veoma profesionalnom i produktivnom prostoru imali smo vremena i za opuštenu priču. Trening GV-a za mene je najproduktivnija i najdraža aktivnost tokom izolacije. Hvala Upravnom odboru koji se neizmjerno trudio da nam se online iskustvo ne razlikuje puno od onog uživo.”, kaže Emina Dedić, članica Grupe volontera i učesnica online treninga.