Novosti & projekti

Regionalna edukacija u Tuzli

Regionalna edukacija za lokalne koordinatore mentorske regije Sjeveroistočna Bosna održana je u Tuzli od 5. do 7. aprila 2019.

Šta je Regionalna edukacija?

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) okuplja preko 1600 srednjoškolaca unutar 64 lokalne zajednice radeći na poboljšanju statusa srednjoškolaca. Lokalni timovi su podružnice koje djeluju u lokalnim zajednicama i okupljaju srednjoškolce predvođene koordinatorom lokalnog tima. Lokalni timovi podijeljeni su u tri regije, a svake godine organizuju se tri Regionalne edukacije koje okupljaju lokalne koordinatore, odnosno srednjoškolce sve tri regije. Prva je održana u Tuzli, u vremenskom periodu 5. – 7. aprila 2019. godine, u prostorijama Trening kuće Labirint. Regionalna edukacija okupila je 20 učesnika iz 16 lokalnih zajednica, a za cilj imala je edukovati i osnažiti učesnike za njihov daljnji rad u zajednicama. Treneri edukacije bili su mentor regije Sjeveroistočna Bosna (član Upravnog odbora organizacije) Riad Čilić, članica Grupe volontera Azra Sorguč, članica Upravnog odbora Amila Čengić i predsjednica organizacije Matea Brkić. Zajedno sa učesnicima obradili su teme aktivizma, volonterizma, identifikacija problema i osmišljavanje projekata za njihovo rješenje, ukidanje stereotipa i predrasuda, kako biti lider, team building i grupni rad. Sa stečenim znanjem i vještinama učesnici su spremni za daljnji angažman u zajednicama i prenošenje znanja članovima lokalnih timova.

Osvrt Azre Sorguč, član Grupe volontera:
“Tri dana provedena u Tuzli na Regionalnoj edukaciji sjeveroistočne Bosne nisu mogla proteći bolje. Kao trener imala sam tu čast učestvovati na ovoj edukaciji te upoznati, družiti se i učiti s učesnicima mentorske grupe. Držali smo radionice i diskusije o različitim temama kao što su tim, Socijalni dan te započeli pisanje projekata unutar mentorske grupe. Za izvanredne ljude s kojim sam provela vrijeme na Regionalnoj edukaciji ne samo da gajim veliku ljubav, već su me motivisali za dalji i jači rad nego ikad.”

Osvrt Riada Čilića, mentor, član Upravnog odbora:
“Veliko je zadovoljstvo raditi sa ljudima koji su željni znanja, te motivisani za rad i djelovanje u svojim lokalnim zajednicama. Mentorska grupa u narednom periodu ima isplanirane zadatke, a prijateljstva sa edukacije će im pomoći pri realizaciji istih.”

Osvrt Mateje Brkić, predsjednice organizacije:
“ASuBiH okuplja preko 1600 mladih, odnosno srednjoškolaca širom države BiH. Svi naši članovi pokretači su promjena, aktivisti i lideri svojih zajednica. Izričito je zadovoljstvo bilo biti trener učesnicima naše prve Regionalne edukacije jer su i ovaj put uspjeli motivisati me, inspirisati i ponovno iznenaditi svojim trudom, radom i marljivošću. Sreća je vidjeti kako ASuBiH živi u zajednicama i kako su srednjoškolci val promjene u ovom moru problema. Ponosna sam na ove vrijedne srednjoškolce, na njihovu upornost, snalažljivost i na njihovo življenje aktivizma.”

Osvrt učesnika, Deni Trumić, Živinice:
“Tokom trodnevne regionalne edukacije naša mentorska grupa je prošla kroz mnoštvo edukativnih radionica koje su usmjerene na to da mi budemo još bolji koordinatori i lideri, te da steknute vještine prenesemo i na svoje lokalne timove. Fokus je stavljen na rad u timu, teambuilding, te pisanje određenih službenih dokumenata, i sve radionice su osmišljene i izvedene prvoklasno. Međutim maša mentorska je postigla mnogo više toga od sticanja novih vještina. Grupa je postala porodica, uspostavljena je neuništiva konekcija među svima nama, i sve skupa to čini čar koja jeste ASuBiH.”