Novosti & projekti

Regionalna edukacija u Tuzli

Protekli vikend je bio ispunjen raznim aktivnostima!
U Tuzli je održana regionalna edukacija za koordinatore u vremenskom periodu od 02. do 04.03.2018.


Cilj edukacije je sticanje vještina za koordinatore i/ili članove lokalnih timova Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, kako bi učesnici edukacije stečeno znanje, usavršene i nove vještine prenijeli članovima lokalnog tima svojih lokalnih zajednica, u cilju što produktivnijeg daljnjeg rada lokalnih timova. Prva na redu regionalna edukacija bila je za lokalne timove mentorske grupe Bilala Softića, člana UO-a AsuBiH-a.

Treneri Bilal Softić Valerija Blagojević su edukaciju započeli  razgovorom o očekivanjima učesnika za predstojeću edukaciju.
Potom su učesnici razgovarali o pitanju: ,,Šta ja imam od ovoga?” gdje su shvatili prednosti i samu suštinu volonterizma i aktivizma i važnosti aktivnog srednjoškolca u današnjoj državi, u cilju poboljšanja statusa srednjoškolaca u BiH, što je ujedno i vizija ASuBiH-a, sljedeća tema o kojoj su srednjoškolci razgovarali, zajedno sa misijom, vrijednostima i ciljevima organizacije.

Nakon toga treneri su zajedno sa učesnicima razgovarali o formalnim dokumentima, odnosno o dokumentima kojima se ASuBiH mora voditi i po kojima mora raditi, razgovarali su o Statutu organizacije i predstavili sljedeće formalne dokumente: Safeguarding Policy, Pravilnik o radu koordinatora Dokument o vrijednostima ASuBiH-a. Jasno je definirano šta propisuju ova tri dokumenta, učesnici su ih zajedno sa trenerima pročitali i razgovarali o samom načinu rada kako bi se vodili ovim dokumentima.


Prvi dan edukacije učesnici su završili gledanjem video snimka ASuBiH-a koji je predstavljen na 10. rođendanu ASuBiH-a te teambuilding aktivnostima u cilju što boljeg međusobnog upoznavanja.


Nakon toga, uslijedilo je upoznavanje sa struktorom rada ASuBiHa, u cilju ostvarivanja što bolje komunikacije između svih karika u toj strukturi. Potom su razgovarali o vrijednostima ASuBiH-a  kojima se treba voditi u cilju ostvarivanja što bolje povezanosti članova čitave organizacije i samog predstavljanja ASuBiH-a drugima, na lokalnom, državnom ili globalnom nivou. Neke od vrijednosti su bile: tolerancija, kolegijalnost, požrtvovanost, upornost, kreativnost, ljubav, lično usavršavanje, ravnopravnost, sloboda izražavanja, itd.


Sljedeća aktivnost bila je Misija: IDEALAN LIDER prilikom čega su učesnici vježbali javni nastup, imali zadatak predstaviti projekte koje su razvijali taj dan, provlačeći kroz njih viziju, misiju, ciljeve i vrijednosti ASuBiH-a.
Dan je završen teambuilding aktivnostima i meditacijom koji su za cilj imali međusobno povezivanje učesnika, zbližavanje i ostvarivanje prijateljstava.

Edukacija je završena refleksijom sva tri dana prilikom koje su učesnici iznijeli svoje mišljenje o obrađenim temama, načinu rada trenera i ostvarenim očekivanjima. Svi su bili zadovoljni načinom rada trenera, izabranim temama za rad i ponosni što su uspjeli ostvariti svoja očekivanja.

Nakon ove, uslijedit će još dvije regionalne edukacije. Prva nakon ove je u Mostaru naredni vikend, a onda i posljednja u Bihaću.
Nemoj biti tih, reci ASuBiH!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *