Novosti & projekti, Socijalni dan

1587 srednjoškolaca/ki odlučilo da pruži podršku idejama svojih vršnjaka/kinja.

Šesti put do sada, srednjoškolci/ke Bosne i Hercegovine su se ujedinili, pokazali svoj srednjoškolski duh i radili za svoje vršnjake/kinje i njihove ideje.

 

Socijalni dan je dan kada srednjoškolci dobiju priliku da odlaskom na radno mjesto steknu osjećaj za radnu atmosferu i upoznaju se sa osnovnim radnim procesima. Pruža im se prilika da teorijsko znanje primjene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o njihovom budućem zanimanju.

 

U petak, 21. oktobra, 736 poslodavaca je ugostilo 1587 srednjoškolaca/ki širom Bosne i Hercegovine! Socijalni dan je platforma za srednjoškolce/ke da naprave prvi korak ka poslovnom svijetu, osjete te prve radne trenutke, odluče za polje u kojem se žele razviti, te zajedničkim snagama skupiti sredstva za daljnje razvijanje i realizaciju ideja srednjoškolaca širom države.

 

Veliku zahvalu upućujemo svakom od 737 poslodavaca i srednjoškolcima/kama koji su na neki način doprinijeli ovogodišnjoj implementaciji Socijalnog dana. Izuzetno nam je drago da smo zapravo shvatili i osjetili da kompanije u BiH ulažu u društveno korisne kampanje i žele podržati srednjoškolce/ke. Također, velika zahvala ide i našim srednjim školama širom BiH, koje su velikodušno ohrabrili svoje učenike da budu dio Socijalnog dana, te da stvore mrežu aktivnih srednjoškolaca/ki koji se solidarišu i u sebi nose vrijednosti Socijalnog dana.

 

Ovakav način saradnje sektora civilnog društva će rezultirati podrškom srednjoškolcima/kama, njihovim idejama i projektima, finansiranim novcem koji su oni zaradili svojim radom i zalaganjem.

 

“Moj put, kao člana ASuBiH-a ne traje dugo, svega par mjeseci. Ovih par mjeseci su bili jedni od najljepših mjeseci mog života. Veliki korak je bila “titula” koordinatorice Socijalnog dana. Tokom biranja koordinatorice SD nisam vjerovala da će tim izabrati baš mene, ipak je to jako velika odgovornost. U trenutku biranja i par dana poslije sam osjećala strah. Mnoštvo pitanja mi je prolazilo kroz glavu “kako ću ja to?”, “hoću li se uspjeti organizirati?”… Kako je sve odmicalo za mene je SD postajao velika realnost. Dešavalo se dosta uspona i padova, sustizalo me mnoštvo problema. Tokom uspona i padova imala sam ogromnu podršku svog tima. Najviše od strane koordinatorice i podkoordinatorice, međutim i ostatka tima. Ne smijem zaboraviti ni ekipu sa edukacije za koordinatore SD. Uvijek su bili tu spremni da odgovore na bilo koja pitanja, atmosfera u grupi je bila odlična. Oraspoložili bi jedni druge u sekundi i jednostavno pričali međusobno. Na 21. oktobar, nisam mogla da vjerujem da je napokon došao Socijalni dan. Puno emocija sam promijenila tokom tog dana i nisam mogla da vjerujem da je završio. Na kraju samog dana osjećala sam se ispunjeno. Jednim dijelom sam bila i ponosna na sebe što sam to odradila i što nije bilo velikih problema. Sve je ovo bila jedna velika lijepa priča s mnogo lijepih uspomena i ujedno dosta naučenih stvari. Znam da moj put ovdje ne završava i nadam se da ću moći postići još puno stvari u svojoj zajednici.”, izjavila je Ajna, srednjoškolka iz Bihaća koja je prethodni period posvetila Socijalnom danu.

 

Do sljedeće godine. Nemojte biti tihi.