Generalna skupština, Novosti & projekti

Gdje smo to bili ovaj vikend?

U prethodnih par dana, tačnije u periodu od 4. novembra do 7. novembra 2022. godine u hotelu Hollywood u Sarajevu, održan je Godišnji događaj: XV Generalna skupština.

 

Uživo sa nama u Sarajevu, bili su predstavnici/ce Alumni grupe i Tima asistenata, kandidati/kinje za nove članove Upravnog odbora, članovi/ce Upravnog odbora i delegati/kinje, odnosno predstavnici/ce lokalnih timova.

 

Našu XV Generalnu skupštinu, svojim prisustvom uveličali su: članica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Crne Gore, Amina Bahović koja se obratila prisutnima emotivnim govorom, Mirza Mujdžić-Jojić, član Upravnog odbora naše sestrinske organizacije Omladinske novinske asocijacije u BiH te članica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Srbije, Mija Pejić, koja nam se obratila online i podijelila svoje emocije sa nama.

 

Godišnji događaj je trajao 3 dana, kroz koji smo prožimali temu učestvovanje mladih u procesima donošenja odluka, odnosno temu i cilj našeg projekta You.th Participate. Kroz čitav projekat, pa tako i ovaj događaj, htjeli smo ukazati na važnost participativnih procesa za mlade. Kako bi pokazali pozitivne primjere uključivanja mladih u procese donošenja odluka, uključili smo srednjoškolce/ ke u proces biranja članova za novu generaciju Upravnog odbora, te važne odluke unutar organizacije.

 

 • Prvi dan Godišnjeg događaja je počeo obraćanjem naših donatora, partnera i saradnika, te većine članova Organizacionog tima. Prva stavka o kojoj smo razgovarali jeste finansijski i narativni izvještaj, pa su tako izglasani izvještaji za rad Asocijacije od proteklih godinu dana. Kako nismo tihi već 15 godina, ne želimo biti ni u narednom periodu. Želimo raditi na promjenama, te da budemo promjena koju želimo vidjeti u svijetu. Također, naši kandidati/kinje su imali priliku da se predstave na sebe svojstven način i videouredke.

 

 • Drugi dan Godišnjeg događaja je bio rezervisan za naše kandidate/kinje za članstvo u novoj generaciji Upravnog odbora. Svih 12 kandidata/kinja iz užeg kruga su morali proći kroz određene izborne procese. Na red je došao naš jako poznati akvarijum, gdje su delegati/kinje imali priliku da ispituju kandidate/kinje o njihovim planovima za dalje i za informacije relevantne za presuđivanje, odnosno za finalnu odluku prilikom glasanja. Nakon svih procedura, članovi Upravnog odbora 2022./2023. su:
 1. Tamara Miljić – Teslić,
 2. Ivona Kreitmayer– Tuzla,
 3. Nejra Omerović – Gradačac,
 4. Imelda Halilagić- Bihać,
 5. Lamija Lapo – Konjic,
 6. Bogdan Popović – Modriča,
 7. Petra Popović – Livno,
 8. Sarah Jabandžić – Tešanj,
 9. Natalie Perić – Usora,
 10. Džana Hamzić – Doboj-Istok
 • Delegati/kinje XV Generalne skupštine, natpolovičnom većinom su izabrali Lamiju Lapo za predsjednicu organizacije narednih godinu dana. Čestitamo novoizabranim članovima/cama Upravnog odbora i želimo puno sreće u daljnjem radu!

 

 • Zadnji dan XV Generalne skupštine zatvorila je Predsjedavajuća XV Generalne skupštine, bivša članica Upravnog odbora – Amna Ibrahimović.

 

Moramo da se zahvalimo našim partnerima, prijateljima i donatorima bez kojih naše aktivnosti, a tako i ova Generalna skupština, ne bi bile moguće. Veliko hvala Fondaciji Schüler Helfen Leben na ogromnoj podršci već 15  godina i motivaciji za rad. Hvala i prijateljima naše organizacije SAME i OBESSU, kao i pravim prijateljima naše organizacije Alumni grupi na dugoj podršci našoj organizaciji.

 

Talentovani srednjoškolac Bakir Hadžiahmetović, PR lokalnog tima Visoko, zabilježio je predivne trenutke naše XV Generalne skupštine koje ćete moći vidjeti u narednom periodu na našim društvenim mrežama.

 

Do sljedeće godine!