Novosti & projekti

Srednjoškolci podržali srednjoškolce!

Početkom maja 2021. godine Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH), zahvaljujući angažmanu srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine, pokrenuta je aktivnosti čija svrha jeste podržati i pružiti pomoć srednjoškolcima Kostajnice. Srednjoškolci su udružili svoje snage te odlučili kroz razne aktivnosti na lokalu skupiti neophodna finansijska sredstva koja će doprinijeti sanaciji šteta na zgradi Srednjoškolskog centra “Kostajnica”, koje su nastale kao jedna od najvećih posljedica niza razornih zemljotresa koje su pogodili naš region, pa time i pojedine dijelove naše države.
Pored aktivnosti srednjoškolaca, ASuBiH, primjetivši želju srednjoškolaca iz Kostajnice da pomognu svojoj školi i doprinesu poboljšanju uslova za njihovo obrazovanje, odlučio je otvoriti Fond Socijalnog dana i pružiti im priliku da apliciraju na njega sa projektom koji bi  dijelom pomogao što bržem i kvalitetnijem povratku nastavi u školskim klupama!
Fond Socijalnog dana biva oformljen kroz angažman srednjoškolaca na projektu Socijalni dan. Podstiče srednjoškolce da učestvuju u identificiranju problema u svojoj lokalnoj zajednici te kreiraju prijedloge za njihovo rješavanje ili doprinošenje njihovom rješavanju u budućnosti. Na taj način koriste svoje sposobnosti da djeluju aktivno i odgovorno aktivistički, ne čekajući da neko drugi riješi taj problem.
Zahvaljujući angažmanu srednjoškolaca iz Breze, Kreševa, Kiseljaka, Tuzle, Zavidovića, Visokog, Gradačca, Konjica, Sanskog Mosta, Bugojna, Bosanskog Petrovca, Bužima, Istočnog Sarajeva, Mostara i Gračanice ukupno je prikupljeno 1,831.10 KM!
Od prikupljenih sredstava, nakon konsultacija sa školom, saznali smo koje stvari su potrebne za kvalitetno sprovođenje nastave po sanaciji škole, te je donirano sljedeće:
  • Fotoaparat CANON EOS 4000D
  • L109PRO GPS Drone 4K
  • Medicinski skelet/kostur
  • Kostur glave/lobanja

Ovim putem se zahvaljujemo sugrađanima koji su dali ogromnu podršku u aktivnostima srednjoškolaca, ali i Big Ben Centru za strane jezike Tuzla i Bavarac d.o.o. Tuzla koji su dali svoju nesebičnu pddršku.

ASuBiH kao organizacija uvijek nastoji da svakom srednjoškolcu u Bosni i Hercegovini pruži jednake mogućnosti i prava, pa tako i ovaj put. Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u državi i okupljanje istih na prostoru BiH. ASuBiH se bavi edukacijom srednjoškolaca, uključivanjem srednjoškolaca u proces donošenja odluka, radi na izmjeni, dopuni i usvajanju zakonskih i političkih rješenja vezanih za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini, zastupanjem srednjoškolaca u BiH, kao i saradnjom sa drugim organizacijama i srednjoškolcima u BiH, ali i šire.