Novosti & projekti

Srednjoškolci ponovo zajedno u borbi protiv podjela!

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini započela je realizaciju projekta čiji je cilj prikazati srednjoškolsku perspektivu o fenomenu „Dvije škole pod jednim krovom.“ Kroz raniji angažman smo već pokazali veliku borbu za ukidanje segregacije u srednjim školama, sukladno tome  projekat „Prijatelji bez granica“ je nastavak te borbe.

Pripremni sastanak se održava u Travniku u periodu 16.-19.2.2018. godine. Tokom ovog sastanka svi učesnici će biti upoznati sa aktivnostima koje ih očekuju u narednih 10 mjeseci realizacije projekta, ali i osnažiti učesnike za kvalitetnu realizaciju tih aktivnosti. Također u sklopu ovog sastanka organizirali smo press konferenciju za medije kako bi i javnost upoznali s ovim projektom. Konferencija  se održala 17.02.2018. u 09:30 u Centru za edukaciju mladih u Travniku (CEM).

Projekat „Prijatelji bez granica“ se zasniva na razvoju kompetencija i vještina srednjoškolaca kroz interkulturalne razmjene. U razmjenama će učestvovati srednjoškolci iz 10 lokalnih zajednica koji su pogođeni fenomenom „Dvije škole pod jednim krovom“ ili su primjer dobre prakse za prevazilaženje ove vrste segregacije. Glavni cilj projekta je ukloniti socijalne barijere između učenika koji pohađaju nastavne procese praćene različitim planovima i programima u istoj školi ili zajednici.

Projekat će se realizirati na području 10 gradova u kojima je prisutan fenomen „Dvije škole pod jednim krovom“, a to su: Bugojno,  Žepče, Mostar, Busovača, Brčko, Gornji Vakuf, Travnik,  Stolac, Kiseljak i Jajce.

U sklopu projekta bit će organiziran pripremni sastanak, odnosno edukacija za srednjoškolce koji će učestvovati u razmjenama. Tokom druge faze, koja podrazumijeva lokalne razmjene u dva ciklusa srednjoškolci će boraviti u domovima svojih domaćina i s njima pohađati nastavu. Također tokom ove faze bit će organizirane panel diskusije sa lokalnim akterima važnim za rješavanje ovog problema, ulične ili radne akcije u svakoj lokalnoj zajednici. Završna aktivnost projekta se ogleda u kreiranju akcionih planova za svih 10 lokalnih zajednica baziranih na iskustima sa razmjena.

Ovaj projekat je finansiran grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *