Novosti & projekti, Socijalni dan

Art Puzzle

U periodu od 22.04. do 24.04.2019. u Doboju je održan seminar pod nazivom “Art Puzzle“. Seminar je okupio 35 srednjoškolca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Učesnici su imali priliku edukovati se o 6 vrsta umjetnosti direktno od svojih vršnjaka – trenera. Po prvi put su se susreli sa nekim radionicama poput origamija ili stripa. Pored umjetnosti održane su radionice o javnom nastupu, fundraisingu i Instagram marketingu.
Treći dan edukacije učesnici seminara su iz Doboja premjestili u Gračanicu, gdje su članovi lokalnog tima Gračanica sa radošću i mnogo motivacije dočekali učesnike i realizovali preostale radionice.
Osvrt Adnane Turkić, koordinatorice projekta
“Spoznali smo manjak kulturnih dešavanja kao problem ne samo u našem gradu nego i u drugim gradovima BiH. Mladi nisu dovoljno upućeni u umjetnost i nemaju dovoljno prilika da se umjetnički iskažu. Još jedan problem koji moram istaći jeste nekontrolisano korištenje mobilnih uređaja koji mladima oduzimaju dosta vremena. Kao rješenje svih problema kao članovi lokalnog tima Doboj odlučili smo da organizujemo trodnevni seminar na kojem će se sastati srednjoškolci iz različitih gradova sa istim ciljem: “Podići svijest o umjetnosti na viši nivo”. Veliki broj prijava mladih je dokaz da su mladi u Bosni i Hercegovini zainteresovani za umjetnost. Sve vrste umjetnosti smo poput puzle spojili u tri dana a svaki učesnik je bio jedan dio te puzle bez koje ona ne bi bila potpuna. Drago mi je da mladi još uvijek cijene i znaju važnost umjetnosti i što će im svo znanje stečeno u Doboju i Gračanici pomoći u daljem radu u njihovim lokalnim zajednicama”
Osvrt Eldara Pezera, član lokalnog tima Tešanj
“Na ovom seminaru sam upoznao super ljude i edukovao sam se o umjetnosti i njenoj važnosti te upoznao Doboj. Na seminaru sam shvatio koliko je važno učestvovati u procesu donošenja odluka te koliko su poznanstva bitna. Od radionica bih istaknuo radionicu o stripu, fotografiji te PR-u. Pored svega ovoga spoznao sam koliko je važno stvarati umjetnost te koliki potencijal se krije u svakom od nas, upoznao sam Doboj kao grad i kao oazu umjetnosti. Već posjećivane galerije i ostale kulturne ustanove ću češće posjećivati i uočavati nove stvari i biti angažovan na novi način umjetnošću. U toku trajanja seminara nisam imao potrebu provjeravati telefon ili se dopisivati ili ulaziti na Instagram ili Facebook jer mi nije bila potrebna druga zanimacija od jako interesantnih radionica.”
Osvrt Stevana Josipovića, trener na seminaru i koordinator lokalnog tima Šamac
“Bila mi je izuzetna čast što sam imao priliku edukovati srednjoškolce o stvarima koje sam i sam naučio od srednjoškolaca. Rad sam mladima mi je pokazalo koliku snagu, volju i želju oni imaju da stvaraju mirno i sigurno okruženje koje će svima nuditi prilike. To mi je pokazao i seminar “Art Puzzles” koji se bavio temama vezanim za umjetnost i za druge stvari za koje srednjoškolaci smatraju da su važne, te da se danas ne obrađuju dovoljno. Lokalni tim Doboj je pokazao svoj potencijal i definitivno je ispunio moja očekivanja, ali mi je takođe drago što je ASuBiH u Doboju dobio podršku od mnogih javnih ustanova, što je jako važna i velika stvar. Ovaj seminar mi je dao jako veliku motivaciju da radim na sebi i na mladima koji me okružuju, jer sam zaista shvatio koliko smo mi važni i koliku ulogu u Bosni i Hercegovini imamo. Odlučno ćemo je iskoristiti jer zasigurno imamo pravo na to. Ukoliko nam odrasli ne mogu pružiti adekvatnu priliku i poziv, sami ćemo ga sebi napraviti. To se zove ASuBiH.”

Zahvaljujemo se i sponzorima “Kraš“, Domu učenika u Doboju, kao i “Intermezzo” restoranu.
Podsjećamo da je ovaj projekat finansijski podržan iz Fonda Socijalnog dana 2018.

Čestitamo svima koji su dali svoj doprinos pri realizaciji ovog projekta!