Novosti & projekti, Socijalni dan

Danas 800 srednjoškolaca „napušta“ školske klupe i odlaze na „radna mjesta“

Preko 800 bh. srednjoškolaca danas 20.10.2017. godine napušta svoje školske klupe i po prvi put odlaze na svoja „radna mjesta“ gdje će dobiti svoje prvo realno radno iskustvo. Ove godine ASuBiH realizuje svoj drugi po redu „Socijalni dan“ i daje priliku srednjoškolcima da teoretsko znanje primjene makar na jedan dan u praksi kod preduzeća.

U sklopu ovog projekta bit će uključene 34 lokalne zajednice širom BiH gdje će se omogućiti za preko 800 srednjoškolaca prvo radno iskustvo. Uvidjeli smo veliku potrebu za ovim tipom projekta jer u našem društvu nedostaje ovakvih sadržaja i kvalitetnije praktične nastave. Još jedna velika specifičnost ovog projekta jeste da preduzeće za svakog „zaposlenog“ srednjoškolca uplaćuje dnevnicu u Fond Socijalnog dana iz kojeg će se po završetku finansirati realizacija projekata mladih u lokalnim zajednicama.

Jedna od ideja projekta jeste formiranje fonda kojim će se osigurati novčana sredstva za realizaciju mnogih fenomenalnih ideja jer su srednjoškolci mnogo puta do sada pokazali sposobnost rada na velikim i društveno korisnim projektima. Uspješna realizacija prošlogodišnjeg Socijalnog dana je omogućilo finansijsku podršku za implementaciju 13 projekata u 13 različitih lokalnih zajednica. Ove godine se nadamo mnogo većem iznosu sredstava u Fondu Socijalnog dana s kojim će se finansirati mnogo više ideja mladih.

Uspješnom realizacijom ‘Socijalnog Dana’ Asocijacija srednjoškolaca u BiH postala je punopravni član SAME-a, europske mreže organizacija koji organiziraju ‘Socijalni Dan’ u njihovim zemljama, kao jedini predstavnik BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *