Novosti & projekti, Socijalni dan

Socijalni dan: 1078 srednjoškolaca na radnim mjestima

Srednjoškolci su još jednom dokazali koliku moć imaju i koliko su spremni raditi da naprave fantastične stvari i realizuju velike projekte. Ove godine je realizovan drugi “ASuBiH Socijalni dan” i ispunjena su sva očekivanja u organizacijskom smislu te nas u narednoj godini očekuje mnogo više podržanih projekata u lokalnim zajednicama. Ove godine smo imali podršku od većine Ministarstava obrazovanja na kantonalnom nivou, Vlade Brčko Distrikta ali i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, što nam pokazuje veliku spremnost obrazovnih institucija za saradnjom na navedenom projektu.

Učešće u projektu 20.10.2017. godine je uzelo 1078 srednjoškolaca iz 35 lokalnih zajednica, što je skoro duplo veći broj u odnosu na naš prvi realizovani Socijalni dan! Velika zainteresovanost srednjoškolaca i preduzeća nam daje veliki vjetar u leđa da nastavimo sa projektom ovog tipa gdje srednjoškolci rade jedni za druge i kreiraju mnoge prilike. Veliko hvala ide svim preduzećima kojih je ove godine bilo preko 400 koji su otvorili vrata srednjoškolcima i omogućili im da dobiju prvo radno iskustvo. Nadamo se nastavku saradnje sa našim partnerima i u narednoj godini jer su se srednjoškolci kućama vratili puni utisaka i motivirani za dalji društveni angažman.

Poslodavci za svakog srednjoškolca na radnom mjestu uplaćuju dnevnice u Fond Socijalnog dana iz kojeg će se finansirati projekti srednjoškolaca u njihovim lokalnim zajednicama. Trenutno privodimo kraju zadnje projekte od prošlogodišnjih 13 koje smo podržali finansijski i spremamo se za otvaranje novog poziva za dostavljanje projektnih aplikacija koji će se desiti krajem ove godine. I ove godine će srednjoškolci moći kreirati samostalno projekte koje žele implementirati, ali sada tu mogućnost imaju i srednjoškolci gdje ne postoji lokalni tim ASuBiH-a.

Na ovom linku možete pogledati fotografije sa radnih mjesta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *